Sikerült lelassítani a járványt Heves megyében

Heves megyében 15, Egerben pedig továbbra is csak 1 koronavírusos beteget tartanak számon, a védekezés tehát sikeres – jelentette be ezúttal Poroszlón szokásos heti járványügyi sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, aki önkéntesként Bornemisza János helyi polgármesterrel részt vett a település piacterének fertőtlenítésében.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője először arról szólt, hogy Szent György napján, a rendőrök, rendvédelmi dolgozók ünnepén köszönetet kell mondanunk áldozatos munkájukért, különösen most, a járvány idején.

A sajtótájékoztató helyszínével kapcsolatban elmondta, hogy önkéntesként Bornemisza János poroszlói polgármesterrel együtt részt vesz a helyi piac fertőtlenítésében.

Nyitrai Zsolt kifejtette: a veszélyhelyzet 44., a kijárási korlátozások 28. napjánál tartunk, a cél az volt, hogy az intézkedésekkel lelassítsuk a járvány terjedését, hogy ne terheljük meg hirtelen az egészségügyi ellátó rendszert.

A térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy Heves megyében 15 (közülük 12-en tartózkodnak a megyében), Egerben pedig továbbra is csupán 1 koronavírusos beteget tartanak számon: az egri fertőzött jól van, nincs szüksége kórházi kezelésre, ezért otthon gyógyul.

Jó hír az is, hogy ketten már meggyógyultak a betegek közül. Ezek az adatok egyértelműen azt jelzik, hogy sikerült lelassítani a járványt, Heves megye az egyik legkevésbé fertőzött terület hazánkban

– tette hozzá.

Örömteli hír az is – folytatta -, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház tájékoztatása szerint az intézményben jelenleg nincs megfigyelt beteg, a védelemhez szükséges minden felszerelés rendelkezésre áll, így az egészségügyi dolgozók és a betegek is biztonságban vannak.

Az Operatív Törzs felkérésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ Heves megyében és országosan is ellenőrzést indított minden bentlakásos idősotthonban attól függetlenül, hogy önkormányzati vagy állami fenntartású intézményről van-e szó. Eddig 35-ből 26 otthont ellenőriztek, a tapasztalatok pedig kedvezőek a megyében, a munkáért pedig köszönet jár a kormányhivatal dolgozóinak.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról is, hogy bár a gyorsteszt pár esetben mutatott fertőzésgyanút, de ezeket a hivatalos elfogadott teszt nem erősítette meg. Az otthonok fertőtlenítését egyébként a honvédség végzi nagy szakértelemmel ezen intézményekben – tette hozzá.

Jól vizsgázott az a rendszer, amelyet a húsvéti ünnepek kapcsán vezettek be, s amelynek lényege: a polgármesterek az általános szabályoktól eltérően szigorúbb intézkedéseket is bevezethetnek saját településükön. Helyismeretük miatt több információval rendelkeznek, így hétvégeken, a közelgő május 1-jei hosszú hétvégén is számítunk tehát segítségükre, mert a jelenlegi helyzet szoros együttműködést követel meg – fejtette ki a honatya.

Az oktatás területén – miközben az iskolákban rendben halad a digitális oktatás – most a legfontosabb feladat a biztonságos érettségi lebonyolítása. A mai állás szerint május 4-én kezdődnek az írásbeli vizsgák, és 21-ig tartanak. Az elsőrendű szempont az egészség védelme, ezért kisebb csoportokban zajlanak majd az írásbelik.

Elvileg elképzelhető a dátum módosítása, ha a helyzet ezt megkívánja, de a mai állás szerint május 4-én elkezdődik a vizsga

– jelentette ki Nyitrai Zsolt, aki ismét megköszönte a rendvédelmi, az egészségügyi, a közigazgatási dolgozók, valamint a védelmi bizottságokban ténykedők és a polgármesterek áldozatos munkáját.

Bornemisza János a poroszlói helyzet kapcsán elmondta: náluk sincs beteg, ketten vannak hatósági karanténban, de mivel nincsenek tüneteik, hamarosan elhagyhatják otthonukat. A polgármester elmondta, az önkormányzat feladata most a 65 év feletti lakosok ellátása és minden lakó védelme, ugyanakkor nem szeretnék, ha teljesen leállna az élet, a szabályok betartásával mód nyílik a mozgásra, a sétára is.