Szigorú szabályok mellett indulhat újra az élet

Május 4-én, hétfőn vidéken – így megyénkben is – új szabályok lépnek életbe, óvatosan, de elkezdődik a járványügyi korlátozások lazítása, hogy lassan visszatérjen az élet a rendes kerékvágásba – jelentette be ezúttal Noszvajon tartott heti járványügyi sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, aki önkéntesként Szabó Péter helyi polgármesterrel együtt részt vett a település köztereinek fertőtlenítésében.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, a veszélyhelyzet 50., a kijárási korlátozások 34. napjánál tartunk, a cél az volt, hogy lelassítsuk, kordában tartsuk a járvány terjedését, hogy ne terheljük meg az egészségügyi ellátó rendszert.

Örömmel beszélhetek arról, hogy az emberek fegyelmezettsége, az időben meghozott intézkedések következtében sikerült lelassítani, megfékezni a járványt

– tette hozzá a képviselő.

Az adatokról szólva kijelentette: Heves megyében 17 fertőzöttet tartanak számon, közülük azonban csak 12-en élnek a megyében. Egerben továbbra is egy beteg gyógyul saját otthoni karanténjában, aki jól van, neki mielőbbi jobbulást kívánunk!

Az egri Markhot Ferenc Kórház tájékoztatása alapján tudható, hogy négy embert tartanak megfigyelés alatt, eddig hármuk tesztje negatív volt, míg egy megfigyelt még várja az eredményt. Az intézményben továbbra is rendelkezésre áll a kellő mennyiségű védőfelszerelés és fertőtlenítőszer, így minden beteg és dolgozó biztonságban van – fejtette ki a honatya.

Nyitrai Zsolt beszélt arról is, hogy Heves megyében 34 bentlakásos idősotthonban tartottak vizsgálatot, nagyobb szabálytalanságot nem találtak, a honvédség szakemberei pedig mindenhol elvégezték a fertőtlenítést függetlenül attól, hogy állami vagy önkormányzati intézményről volt-e szó.

Miután a korlátozások során – folytatta – mind a személyi, mind a technikai feltételeket megteremtettük, főleg vidéken, így Heves megyében is elérkezettnek látszik az idő arra, hogy fokozatosan, szigorú kontroll mellett, de elkezdjük az élet újra indítását. Az időskorúakat azonban arra kérjük, az elkövetkező időkben is maradjanak otthon, a bevásárláshoz kérjenek inkább segítséget.

Nyitrai Zsolt szólt a május 4-étől, hétfőtől életbe lépő új szabályokról. Vidéken megnyílhatnak a szabadtéren lévő éttermek, cukrászdák, kávézók, a személyzetnek természetesen maszkot és kesztyűt kell viselnie a vendégek biztonsága érdekében.  

A tömegközlekedési eszközökön, üzletekben kötelező lesz a maszk viselése, a másfél méteres távolság betartása. Fontos változás, hogy megszűnik az üzletek nyitva tartásának időbeni korlátozása, ugyanakkor megmarad az a szabály, hogy az idősek 9-től 12 óráig vásárolhatnak csak a saját érdekükben.

Vidéken megnyithatják kapuikat a strandok, fürdők, de a múzeumok is, amennyiben szabadtéren működnek, a sportolók megtarthatják edzéseiket, zárt kapuk mellett pedig sor kerülhet mérkőzésekre, versenyekre is, ám a nagy tömeget vonzó rendezvények megtartására még nincs lehetőség.

Az érettségi idén csak írásbeliből áll, a vizsgák szigorú szabályok szerint zajlanak majd, a szokásosnál kevesebb tanuló lehet a teremben. Az érettségi vizsgákon a maszkot akkor kell felvenni, ha a diák feláll a helyéről, és a teremben vagy a folyosón mozog. Erre a feladatok kidolgozása során is van lehetősége, de a használat ilyenkor nem kötelező. Az egri tankerületben a diákok belépéskor kézfertőtlenítésen is átesnek.

Szeretnék sok sikert kívánni a diákoknak, a tanároknak és mindenkinek, aki részt vesz a lebonyolításban

– tette hozzá a képviselő, majd köszönetet mondott a járvány során tanúsított áldozatos munkáért az egészségügyi, a rendvédelmi dolgozóknak, a pedagógusoknak, szociális területen tevékenykedőknek, a polgármestereknek, valamint a védelmi bizottságok tagjainak és a segítőnek, illetve az önkénteseknek.

Szabó Péter polgármester mindehhez hozzáfűzte: Noszvajt az emberek fegyelmezettsége miatt is elkerülte a koronavírus. Most a legfontosabb feladatuk az ide vonatkozó rendelet szerint az óvoda megnyitása, ahol 4 csoportban legfeljebb 20 gyerek helyezhető el, de ez is nagy segítséget jelent a helyi szülőknek abban, hogy elkezdjék a munkát és elinduljon az élet. Végül megköszönte a honatyának, hogy a település idősotthonába és óvodájába védőfelszereléseket és vitaminkészítményeket hozott.