Start Eger Program a helyiek támogatására!

A koronavírus okozta gazdasági károk kapcsán Nyitrai Zsolt az egri Szent István Rádió Közélet című műsorában számolt be a helyi Fidesz Eger Start Programjáról, amelynek célja a turizmus segítése, valamint a helyi gazdaság és a fogyasztás élénkítése különböző kedvezményekkel.


Szent István Rádió

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, Magyarország Kormánya 93 napja hirdette ki a veszélyhelyzetet, majd a gyorsan meghozott intézkedéseket és a polgárok fegyelmezettségét siker koronázta. Eredményesebben küzdöttünk a vírus ellen, mint például Olaszország, Franciaország, Belgium vagy Franciaország, így elkerültük a tömeges megbetegedéseket – jelentette ki.

Örömmel adhatom hírül, hogy sem Egerben, sem Heves megyében nincs aktív vírusos beteg. Nem szabad azonban hátra dőlni, készenléti állapotban kell lennünk, hogy ne érjen váratlanul minket a koronavírus-járvány esetleges második hulláma, amely a szakértők szerint mindenképpen bekövetkezik.

A vírus itt van velünk, nem véletlen, hogy naponta átlagosan még mindig napi tíz új beteget regisztrálnak országszerte – mondta.

Az honatya a műsorban szólt arról is, hogy az Országgyűlés rendkívüli felhatalmazást adott a kormánynak, hiszen egy járvány során nincs 2-3 hét egy törvény előkészítésére, megszavazására. Ám Magyarország Kormánya csak a járvány elleni harcra használta a különleges jogkört, amelyet most vissza is ad a törvényhozásnak. Utalt arra is, hogy a parlamenti ellenzék nem támogatta a járvány elleni harcot, sőt támadta azokat a szakembereket és szakértőket, akik küzdöttek a betegség terjedése ellen. Pedig ebben a helyzetben nemzeti összefogásra lett volna szükség, de ezt a támogatást nem kaptuk meg – fejtette ki a képviselő.

A kormány Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki öt fő pontban foglalva össze a tennivalókat. A hiteltörlesztési moratórium év végéig segít a családokon, adócsökkentéssel védjük meg a munkahelyeket, nulla százalékos hitelt folyósít az MNB, és három hónapon át bértámogatást folyósítanak az érintetteknek: 7 ezer vállalkozás esetében több mint 70 ezer munkahelyet mentettünk meg.

Nyitrai Zsolt szólt arról, hogy a nyugdíjasoknak négy részletben visszaadják 13. havi nyugdíjat. Jellemző, hogy míg balliberális kormányok a válságban megszorításokat hajtottak végre és elvették a 13. havi juttatást, addig most támogatást adunk az időseknek.

Riporteri kérdésre a térség országgyűlési képviselője elmondta: ez egri Fidesz a Star Eger Program kidolgozásával a helyi vállalkozóknak és családoknak próbál segíteni. Ennek kapcsán konzultációt is szerveznek, hiszen reális célkitűzésekről van szó,  a pénz rendelkezésre áll, csupán szándék kell a program megvalósítására.

A tervezet fő célja, hogy az önkormányzat  segítse a helyi turizmus újra indítását, utalványok adjon az egrieknek annak érdekében, hogy növekedjen a forgalom a vendéglátóhelyeken, illetve hasonló hatást várnak a taxis kuponok kiosztásától is. Cél a vállalkozók segítése a bérleti díjak csökkentésével. Pénzbeli iskolakezdési támogatást kapnának az érintett szülők, illetve a nyugdíjasok is. A Welcome Eger program lénye pedig az, hogy azok a külföldiek, akik legalább 3 napot töltenek nálunk, utalványt vehetnének át, amelyet szintén a városban költhetnének el fellendítve ezzel az idegenforgalmat.

Az oktatásról szólva Nyitrai Zsolt elmondta, a 2019-2020-as tanév június 15-én véget ér, 26-tól pedig mód nyílik a napközis és az ottalvós táborok szervezésére a szabályok betartásával.

Az eddigi sikerek ellenére tehát számítanunk kell a járvány második hullámára, de az eddigi eredmények, a fegyelmezettség, valamint a megszerzett tapasztalatok jogot adnak nekünk az optimizmusra.

Az interjú végén a képviselő ismét köszönetet mondott a pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak, a rendőrségnek, a honvédségnek, az egészségügyben, valamint a közigazgatásban tevékenykedő dolgozóknak, a települések polgármestereinek, a sajtó munkatársainak, illetve az önkénteseknek és az adományozóknak is.