Megújul az Országos Autizmus Stratégia

Az Autisták Országos Szövetségének kezdeményezésére, Magyarország Kormányának támogatásával bizottság jött létre az Országos Autizmus Stratégia megújítása érdekében, amelynek keretében áttekintik az elmúlt évek autizmussal élőket érintő programjait és továbbfejlesztik az eddig elért eredményeket. A bizottság Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott és Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke vezetésével alakult meg.

A közös munkában részt vesz még többek között az Autizmus Alapítvány és az Apró Lépések Egyesület, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Heim Pál OGYI Mentálhigiéniai Központ, a Heim Pál Kórház Mentálhigiéniai Ambulancia, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Klebelsberg Központ és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, az Autisták Országos Szövetségének koordinálásával munkacsoportok jönnek létre a korai fejlesztés, a szűrés, az oktatás és képzés, a foglalkoztatás, valamint a családok támogatása érdekében.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, a korábbi Országos Autizmus Stratégia már 2008-ban készült, és az autizmussal élők, hozzátartozóik, valamint a velük foglalkozó szakemberek csoportja érdekében jött létre.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke kiemelte, az Autisták Országos Szövetsége ernyőszervezetként 30 éve fogja össze a hazai autizmusban érintett közösséget, képviseli az érdekeiket. A bizottságtól azt remélik, hogy szakértők segítségével megvalósítható konkrét javaslatok születnek.

Emberi Erőforrások Minisztériuma