Megvédjük a munkahelyeket Heves megyében is!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével több mint félmilliárdos beruházást adtak át a demjéni gombatermesztő vállalkozásnál. A szerződésátadó ünnepségen Nyitrai Zsolt kifejtette: a kormány támogatja a járvány miatt nehéz helyzetbe került egri és Heves megyei vállalkozásokat, és mindent megtesz a munkahelyek védelméért.


Eger Hírek

Szijjártó Péter az ünnepségen kijelentette: Heves megyében 28 vállalat kötelezte el magát  a versenyképesség-növelő támogatási programban, 13,5 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházásokat, amelyhez a kormánytól 6,4 milliárd forint támogatásban részesültek. A beruházásoknak köszönhetően 4000 munkahelyet mentenek meg Hevesben.

Demjénben az Egri Korona Borház is bejelentette beruházását, amely nem a klasszikus tevékenységéhez tartozik, hanem a gombatermesztéshez. Ez egy olyan beruházás, amellyel ez a vállalat is több lábon áll majd, amelynek köszönhetően nemcsak átvészeli a válságot, hanem a válság után induló új világgazdasági versenyben olyan pozícióból indul, amely kedvezőbb a válság előttinél – közölte.

A beruházás értéke 564 millió forintot tesz ki, amellyel az Egri Korona Borház megteremti magának azt a lehetőséget, hogy a gombatermesztés esetében az alapanyagok rendelkezésre állása kiszámítható legyen. Olyan raktár jön létre, olyan gépeket vásárolnak és olyan technológiát állítanak szolgálatba, amely a gombatermesztési kapacitásokat jelentős mértékben növeli majd. Az egri borház által külföldön értékesített gomba mennyisége az össztermelése felét adja jelenleg, és a kapacitás növekedésével a magyar gomba újabb exportpiacokon jelenik majd meg – fűzte hozzá. Szijjártó Péter kiemelte:

A világjárvánnyal szembeni védekezés első szakaszát Magyarország megnyerte, ez az első szakasz alapvetően az egészségügyi kérdésekre koncentrált, most azonban a gazdasági védekezés időszaka következik.

Mint hangsúlyozta, a cél megvédeni az összes olyan munkahelyet, amely veszélybe került, illetve pótolni minden elvesztett munkahelyet. A miniszter szerint az elmúlt időszak teljesítménye feljogosít arra, hogy „legyen annyi önbizalmunk, hogy minden túlzás nélkül azt a célt is kitűzhessünk magunk elé, hogy több munkahelyet teremtsünk, mint amennyi elvész a válság miatt”.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a versenyképesség-növelő támogatási programban országosan 806 magyar vállalat kötelezte el magát 377 milliárd forintnyi beruházás mellett, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad, és amellyel 143 ezer 618 munkahelyet véd meg.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Demjén országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a térség a kiváló borok és a gyógyvizek fellegvára, ezért arra buzdítja a magyar családokat, látogassanak el Egerbe vagy Demjénbe, s töltsék is itt a vakációt. A járvány idején Magyarország az egyik, ha nem a legbiztonságosabb ország, kézenfekvő tehát, hogy az idén belföldön üdüljenek az emberek.

Mindezt még könnyebbé teszi az az örömteli tény – tette hozzá -, hogy július 20-án átadják a forgalomnak az Egert az autópályával összekötő M25-ös utat, így két hét múlva 2×2 sávon, biztonságosan és gyorsan érhető el térségünk, illetve Budapest. Így nem csupán a turisták, de a gazdasági vállalkozások számára is kiváló befektetési terepet kínál a térség.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: közel 100 nap telt el a veszélyhelyzet szorításában, ám ma már elmondhatjuk, hogy mind az egészségügy, mind pedig a gazdaság területén jól vizsgázott a kormány, hiszen megvédte az emberek egészségét, most pedig Magyarország Kormánya jelentős támogatást ad a gazdaság szereplőinek.

Jellemző, hogy amíg a balliberális kormány a válság idején megszorításokkal és hitelfelvétellel próbált kiutat találni, addig a polgári kormány most a gazdaság támogatásával segíti megőrizni a hazai munkahelyeket.

A most átadott beruházás kapcsán kifejtette: az ilyen családi vállalkozások jó példát mutatnak, mert van elképzelésük, tervük, és azokat végre is hajtják esetünkben 100 család megélhetését biztosítva.

Rácz József, a Magyar Gomba Kertész Kft. ügyvezető igazgatója mindehhez hozzátette, köszöni a kormány támogatását, ami azt mutatja, hogy mi, magyarok a nehézségek közepette is képesek vagyunk az összefogásra.