Továbbra is járványügyi készültség van hazánkban

Magyarország a járvány első hullámával szemben sikeresen védekezett, de továbbra is készültségben vagyunk, a járvány erősödik, ezért a szaktárca szigorítást vezetett be az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban. Mindez az eddigieknél is nagyobb óvatosságot követel meg mindenkitől.

Heves megyében jelenleg összesen 91 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, közülük Egerben 32  koronavírussal fertőzött személy van. A Markhot Ferenc Kórházban 4 fertőzöttet ápolnak.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a járóbeteg-szakellátás igénybevételéhez továbbra is szükséges a kartonozón keresztül történő előzetes időpont egyeztetés, elsősorban a felesleges várakozás megelőzése, a tömeg elkerülése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása miatt. Fontos, hogy az időpontra érkezők, a kapott időpont előtt fél órával megérkezzenek. A várakozás során viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot.

Augusztus 29-től kezdődően visszavonásig, látogatási tilalom van a kórház minden fekvőbeteg osztályán. A hozzátartozók csomagot juttathatnak a kórházban fekvő családtagjaiknak minden nap 14.00 és 15.00 óra között.

A nyári időszakban tapasztalható volt, hogy különösen a szabadidős tevékenységek során sokan lazábban vették a szabályokat. Az adatokból érzékelhető, hogy fentiek következményeként az eddiginél több fiatal kapja el a fertőzést, fontos tehát, hogy maguk és idősebb embertársaink érdekében mindenki tartsa be az előírt érintkezési formákat, ajánlásokat.

A vírus tehát továbbra is köztünk van, és hogy a járvány intenzitása alacsony szinten maradjon, nagyon fontos az egyének fegyelmezett magatartása.

Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni: 

  • viseljünk maszkot – az orrot is eltakaró módon – a mások által is látogatott belső terekben, a hivatali ügyintézés, egészségügyi ellátás során, illetve tömegközlekedés igénybevételekor, valamint vásárláskor;
  • mossunk gyakran szappannal kezet és használjunk kézfertőtlenítőt;
  • lehetőleg kerüljük el a zsúfolt helyeket, különösen zárt térben tartsuk be a minimum 1,5 m-es távolságot másoktól;
  • kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató emberek menjenek munkába, közösségbe.

Magyarország Kormánya a tanévet normál menetrend szerint indította el, szeptember 1-jén elkezdődött az iskola. A koronavírus-járvány hazai alakulása szerint jelenleg nem indokolt digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást. A nemzetközi és hazai adatok is óvatosságra intenek azonban, ezért a kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a helyzetet, és szükség esetén további intézkedésekről dönt. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe.

A tanítás megkezdése előtt a köznevelési intézményeknek fel kellett készülniük a járvány elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezésére és a megelőzésre.

Ennek érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve részletes tervet állított össze a 2020/2021. tanévben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről. Ez az intézkedési terv részletes útmutatást ad az egészségügyi szempontból biztonságos környezet 
kialakításához. Az intézkedési terv rendelkezik azokról a feladatokról, melyeket a fertőzés tüneteinek észlelését követően haladéktalanul el kell végeznie az intézményeknek.

A napokban újabb központi protokollok kerültek kiadásra a közoktatás területén, amelyben pl. külön szabályozzák a szakmai konferenciák szervezésének menetrendjét.

Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását. A tárca vezetője a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről. A szakmai tanácskozások – a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül – kizárólag online módon tarthatók meg.

Magyarország Kormánya felkészült a járvány esetleges második hullámára, és ehhez a nemzeti konzultáció keretében augusztus 31-ig várta a magyar emberek véleményét arról, támogatják-e azt, hogy járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és tanárok számára ingyenes legyen-e az internet. A konzultáció eredménye hamarosan megtekinthető lesz a nemzeti konzultáció honlapján.