Magyarországnak és a vidéknek működnie kell!

Magyarország a járvány első hullámával szemben sikeresen védekezett, de továbbra is készültségben vagyunk, a járvány erősödik, ezért Magyarország Kormánya október elsejétől új rendelkezéseket vezet be, melyek érintik mindennapi életünket. A most meghozott szabályok az eddigieknél is nagyobb óvatosságot követelnek meg mindenkitől.

Heves megyében a vírus megjelenésének kezdete óta 207 esetet regisztráltak, jelenleg pedig összesen 164 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván, közülük Egerben 60  fertőzött személy van. A Markhot Ferenc Kórházban 5 fertőzöttet ápolnak.

A jelenlegi adatok szerint külföldön és hazánkban is lassan, de jól érzékelhetően emelkedik a fertőzöttek száma. Magyarország Kormánya ezért úgy döntött, hogy még időben meghozza azokat az intézkedéseket, amelyekkel biztosítható az idősek védelme és közben fenntartható az ország működőképessége.

Miután az egészségügyet felkészítettük a járvány második hullámára, a védekezés is más lesz, mint tavasszal volt, mert akkor időt kellett nyerni a vírus kiismerésére és az egészségügy felkészítésére. Most nem azt kérjük az emberektől, hogy maradjanak otthon, hanem azt, hogy tartsák be a kézmosási, maszkhasználati, távolságtartási szabályokat, és így mindenki élheti a maga életét.

Az újabb intézkedések a következők:

  •  maradnak a beutazási korlátozások;
  •  kötelező lesz a maszkviselés az üzletek és a tömegközlekedés mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és a szociális intézményekben, ügyfélfogadó irodákban is;
  • 19.500 forint a koronavírus-teszt hatósági maximális ára;
  • fennmarad a teljes látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban;
  • október elsejétől kötelező hőmérés lesz az iskolákban a  diákok és a pedagógusok számára;
  • a szórakozóhelyeket 23 órakor be kell zárni.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a járóbeteg-szakellátás igénybevételéhez továbbra is szükséges a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés elsősorban a felesleges várakozás megelőzése, a tömeg elkerülése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása miatt. Fontos, hogy az időpontra érkezők, a kapott időpont előtt fél órával megérkezzenek. A várakozás során viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot!

Augusztus 29-től kezdődően visszavonásig látogatási tilalom van a kórház minden fekvőbeteg osztályán. A hozzátartozók csomagot juttathatnak a kórházban fekvő családtagjaiknak minden nap 14.00 és 15.00 óra között.

Magyarország Kormánya a tanévet normál menetrend szerint indította el, szeptember 1-jén elkezdődött az iskola. A koronavírus-járvány hazai alakulása szerint jelenleg nem indokolt digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást. A nemzetközi és hazai adatok is óvatosságra intenek azonban, ezért a kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a helyzetet, és szükség esetén további intézkedésekről dönt. Továbbra is alapvető fontosságú, hogy a beteg, koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe.

Az egri tankerületben összesen 10 oktatási intézményben van koronavírus érintettség. Két intézményben az érintett 1-1 osztály számára digitális munkarend került elrendelésre határozatlan időre, egy intézményben pedig szintén  az érintett osztályban rendkívüli szünet került elrendelésre.

Magyarország Kormánya felkészült a járvány esetleges második hullámára, és ehhez a nemzeti konzultáció keretében augusztus 31-ig várta a magyar emberek véleményét arról, támogatják-e azt, hogy járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és tanárok számára ingyenes legyen az internet. A konzultáció eredménye hamarosan megtekinthető lesz a nemzeti konzultáció honlapján.