A meteorológusok segítséget nyújtanak a mindennapokban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat olyan szervezet, amelyre minden magyar ember büszke lehet. Szakembereik mindenkinek segítséget nyújtanak a mindennapok tervezéséhez – jelentette ki Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen pénteken Budapesten.

Az időjárási, éghajlati, levegőkörnyezeti megfigyelések során gyűjtött adatok, az elemzésük, valamint az előrejelzések súlya jelentősen megnőtt a döntéshozatalban – mondta Nagy István agrárminiszter a Várkert Bazárban megrendezett ünnepségen.

Hangsúlyozta: a globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez, a magyar agrárium versenyképességének megőrzéséhez, a gazdálkodás megtervezéséhez egyaránt nélkülözhetetlenek a meteorológiai adatok, az előrejelzések, a hosszú távra szóló éghajlati modellek. A szélsőséges időjárási jelenségek, köztük az özönvízszerű esőzések, az aszályok, az intenzív hőhullámok miatt az emberek egyre kiszolgáltatottabbak, a kárenyhítés gazdasági eszközei pedig egyre sérülékenyebbek – emelte ki.

Szólt arról is, hogy az élet- és vagyonvédelemben is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az Országos Meteorológiai Szolgálat nemzetközi szinten elismert szakemberei. A globális időjárás-megfigyelési rendszer adatai alapján készülő előrejelzések és riasztások a katasztrófák, a gazdasági károk megelőzésének hatékony eszközei – tette hozzá. Kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium nagyszabású programokat indított az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésére. Ezek közül kiemelte az öntözésfejlesztést és az országfásítási programot. Hozzátette, hogy az időjárási szélsőségek – köztük az aszály – kivédésére hozott intézkedéseik ugyanakkor csak a meteorológiai szolgálattal együttműködve lehetnek hatékonyak.

A miniszter azt mondta: arra törekszenek, hogy a lehető legjobban összehangolják az agrártárca intézkedéseit a meteorológiai szolgálat fejlesztéseivel. Ezek közül kiemelkedik a 280 állomásból álló országos automata mérőhálózat felújítása, bővítése, amit főként a polgári repülés kiszolgálása és a tervezett paksi bővítés indokol, továbbá az Európai Unió előírásainak megfelelő, nyílt adatpolitika bevezetése – sorolta Nagy István.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte: az Országos Meteorológiai Szolgálat olyan szervezet, amelyre minden magyar ember büszke lehet. Szakembereik mindenkinek segítséget nyújtanak a mindennapok tervezéséhez – mondta.

A miniszterelnöki megbízott felolvasta Orbán Viktor kormányfő köszöntőlevelét. A miniszterelnök egyebek mellett köszönetet mondott a meteorológiai szolgálatnak a fokozott társadalmi elvárásoknak megfelelő, nemzetközi színvonalú munkájáért. Megköszönte továbbá, hogy figyelmeztető előrejelzéseikkel védik az állampolgár életét, biztonságát, valamint lehetővé teszik a felkészülést arra, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségek minél kevesebb kárt okozzanak az országban.

Áder János köztársasági elnök szintén levélben köszöntötte a meteorológiai szolgálat fennállásának 150. évfordulója alkalmából tartott ünnepség résztvevőit.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta: a szervezet jogelődje európai viszonylatban is elsők között jött létre. Ferenc József 1870. április 8-án ellenjegyezte a „Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet” alapítóokmányát.

Kiemelte: másfél évszázad alatt sokat változott a tudomány, az eszközpark, de valami állandó maradt: a szakma szeretete, az elhivatottság, a szenvedély, a felelősségvállalás, a szűnni nem akaró tanulás és fejlődés iránti vágy. Ugyanis aki meteorológus, nem szakmát választ, hanem hivatást – hangsúlyozta.

Radics Kornélia megjegyezte azt is, hogy a 21. században már nem elég arra válaszolni milyen lesz az időjárás, arra is felelni kell, hogy annak milyen hatása lesz. Az elnök is arról beszélt, hogy a meteorológiai szolgálat nélkülözhetetlen szerepet játszik a társadalmi és gazdasági fejlődésben, valamint az élet- és vagyonvédelemben, és az ezekhez kapcsolódó döntéshozatalban is. 2020-ra pedig nemcsak a meteorológia, hanem a levegőkörnyezeti mérések területén is megkerülhetetlen nemzetközi szereplővé vált a szervezet.

Szólt arról is, hogy a kormány támogatásának köszönhetően a jövő évtől teljes hozzáférést biztosítanak a meteorológiai adatokhoz, segítve többi között a korlátlan nemzetközi adatcserét és a tudomány fejlődését is. Az elnök köszöntője végén kiemelte: a meteorológiai szolgálat a következő 150 évben is azon dolgozik, hogy a gazdasági és a társadalmi igényeket minél magasabb színvonalon, naprakész információkkal szolgálják ki.

Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára elismeréssel szólt az Országos Meteorológiai Szolgálat munkájáról. Ő is elmondta, hogy Magyarországon valóban hosszú történelme van a meteorológiának. Megemlítette: feljegyzéseik vannak arról, hogy Sopronban már 1717-ben végeztek rendszeres időjárásmérést. A főtitkár elismerését fejezte ki a magyar kormánynak, amiért támogatásuk révén nyílt hozzáférésűvé válnak a meteorológiai adatok, továbbá segítik azt, hogy a meteorológiai szolgálat elláthassa a biztonsághoz, a katasztrófavédelemhez kapcsolódó feladatait is. Úgy fogalmazott: „Minden, ezen a területen elköltött adóforint tízszeresen fog megtérülni”.

(MTI)