Nyitrai Zsolt: Együtt újra sikerülni fog!

Heves megyében jelenleg összesen 202 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván, közülük Egerben 77 fertőzött személy van. Óvintézkedésekkel és kellő fegyelmezettséggel sikeresen megküzdhetünk a második hullámmal!

Térségi koronavírus információ

A járvány erősödik, ezért Magyarország Kormánya október elsejétől új rendelkezéseket vezetett be, és ha szükséges, megteszi a további óvintézkedéseket, melyek érinthetik mindennapi életünket. A szabályok az eddigieknél is nagyobb óvatosságot követelnek meg mindenkitől.

Heves megyében a vírus megjelenésének kezdete óta 306 esetet regisztráltak, jelenleg pedig összesen 202 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván, közülük Egerben 77  fertőzött személy van. A Markhot Ferenc Kórházban 6 fertőzöttet ápolnak.

A jelenlegi adatok szerint külföldön és hazánkban is jól érzékelhetően emelkedik a fertőzöttek száma. Magyarország Kormánya ezért úgy döntött, hogy még időben meghozza azokat az intézkedéseket, amelyekkel biztosítható az idősek védelme és közben fenntartható az ország működőképessége.

Az újabb intézkedések a következők:

  •  maradnak a beutazási korlátozások;
  •  kötelező lesz a maszkviselés az üzletek és a tömegközlekedés mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és a szociális intézményekben, ügyfélfogadó irodákban is;
  • 19.500 forint a koronavírus-teszt hatósági maximális ára;
  • fennmarad a teljes látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban;
  • október elsejétől kötelező hőmérés lesz az iskolákban a diákok és a pedagógusok számára;
  • a szórakozóhelyeket 23 órakor be kell zárni.

A helyzethez igazodva, valamint a legfrissebb adatokra reagálva, folyamatosan lépnek életbe az újabb döntések, illetve óvintézkedések.

Sokakat érintő kedvező hír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni, így a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot – bizonyos társadalmi csoportok esetében – 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítjuk.

Mindeközben döntés született arról is, hogy a korábbi 14 napos helyett 10 napos karantén vár az érintettekre.

Mindannyiunk védelmét szolgálja az az intézkedés is, miszerint A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz hordani, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik 

Továbbra is nagyon fontos feladat a közvélemény hiteles tájékoztatása! Ezért szeptember 19-től a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs újra sajtótájékoztatókat tart az M1 csatornán. A szakemberek vasárnap kivételével mindennap közlik az aktuális információkat, a tájékoztatókat pedig élőben közvetíti a közszolgálati televízió.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a járóbeteg-szakellátás igénybevételéhez továbbra is szükséges a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés elsősorban a felesleges várakozás megelőzése, a tömeg elkerülése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása miatt. Fontos, hogy az időpontra érkezők a kapott időpont előtt fél órával megérkezzenek. A várakozás során viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot!

Augusztus 29-től kezdődően visszavonásig látogatási tilalom van a kórház minden fekvőbeteg osztályán. A hozzátartozók csomagot juttathatnak a kórházban fekvő családtagjaiknak minden nap 14.00 és 15.00 óra között.

Magyarország Kormánya a tanévet normál menetrend szerint indította el. Jelenleg nem indokolt digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást, de a nemzetközi és hazai adatok is óvatosságra intenek, ezért a kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a helyzetet, és szükség esetén további intézkedésekről dönt.

Az egri tankerületben összesen 12 oktatási intézményben van koronavírus érintettség. Digitális munkarend és rendkívüli tanítási szünet jelenleg egy intézményben sincs elrendelve.  

A legfrissebb adatok szerint az új fertőzöttek 14 százaléka 10-14 éves, és hasonló számban jelennek meg a 30-40 évesek is. Ezért kell újra és újra felhívni a figyelmet arra, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató gyermekek, illetve felnőttek menjenek iskolába, munkahelyre, közösségbe.