Megmutatták a magyar gazdák, hogy mi a nemzeti összefogás

A rendkívüli nehézségeket hozó idei esztendő ellenére tovább nőtt a segítők száma és az így összegyűjtött adományok mennyisége is – hangzott el a kilencedik alkalommal meghirdetett 15 millió búzaszem program Heves megyei Adományozó Ünnepségén. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: a kormány megszorítások helyett támogatással kezeli a koronavírus okozta válságot, hiszen természetes szövetségese a magyar gazdáknak.


Nagy István / Agrárminisztérium

A 15 millió búzaszem program Heves megyei Adományozó Ünnepségén Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara heves megyei szervezetének elnöke ismertette az akció mérlegét. Eszerint az időjárási viszontagságok és a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a tavalyi esztendőnél 15-20 százalékkal több adomány gyűlt össze a megyében.

A 89 cég és magánszemély összesen több, mint 26 tonna búzával járult hozzá a programhoz, amelyből az Egri Malom Zrt. jóvoltából közel 19 tonna liszt készült és 240 kenyeret sütöttek ki. A lisztből 17 tonnányit az egri Főegyházmegyei Karitász Központ oszt majd szét a térség rászorulói között, míg a megmaradt mennyiség a határon túli magyarokhoz kerül. Az akcióban ugyanakkor több, mint egymillió forint gyűlt össze, amit szintén a rászorulók megsegítésére fordítanak.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott az ünnepségen arról beszélt, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának köszönhetően ország-világnak megmutatták a magyar gazdák, hogy mi az a nemzeti összefogás.

„Soha nem volt aktuálisabb az az elgondolás, hogy a magyar gazdák, magyar termelők által előállított hazai magyar termékeket vásároljuk”

– hangsúlyozta. Hozzátéve azt is, hogy ezzel nem csak kiváló áruhoz juthatunk, hanem támogathatjuk a magyar gazdák, termelők és családok boldogulását, az itteni munkahelyek védelmét, csökkentjük hazánk függőségét, erősítjük a vidék és a város kapcsolatát és óvjuk a környezetet, mivel az áru nem utazik sok ezer kilométert, hogy a családok asztalára kerüljön.

„A koronavírus miatti járványhelyzet megmutatta a hazai agrárium erejét, bizonyította a magyar gazdák szakértelmét”

– mondta Nyitrai Zsolt, aki az aktuálpolitika kapcsán megjegyezte: a kormány Brüsszelben, Strasbourgban, Luxemburgban és Budapesten egyaránt kiáll a magyar gazdák érdekei mellett. Példaként említette a közös agrárpolitika 2023-tól 2027-ig terjedő szabályrendszerének kialakítását.

„Sikerült visszaverni Brüsszel elszánt tervét, ami irreális terhet rakott volna a gazdákra a klímavédelem kapcsán. Elértük, hogy az állattenyésztők számára nyújtott átmeneti támogatások megmaradjanak egészen 2027-ig”- magyarázta.

Nyitrai Zsolt beszélt arról is, hogy az országgyűlés előtt van a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat, amely jelentős adókönnyítést, egyszerűbb működést, jobb, gyorsabb adminisztrációt hoz majd a 290 ezer őstermelő és a 83 ezer családi gazdaságban dolgozó számára.

„A koronavírus okozta válságot a kormányzat nem megszorítással – mint tette az a baloldal 2010 előtt – hanem támogatással és ösztönzéssel kívánja kezelni. Egy 25 milliárd forintos válságkezelő támogatásprogramot kínáltunk az érintetteknek, ebből 24 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás volt az élelmiszeripar, a dísznövény, zöldség, bor, sertés, baromfi, hal, juh, kecske, nyúl, szarvasmarha ágazat, a méhészet valamint a lótenyésztés szereplői számára”- mondta.

„Magyar gazdák nélkül nincs polgári kormányzás, egymás természetes szövetségesei vagyunk”

– zárta beszédét Nyitrai Zsolt, aki külön köszönetét fejezte ki gazdák mellett a MAGOSZ-nak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának is.

Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter videóüzenetében arról beszélt, hogy a magyar gazdák a legnagyobb vész idején is bizonyították, hogy a mezőgazdaság nem csak stratégiai ágazat, hanem a legfontosabb területek egyike.

„Ennek a kimagasló eredménynek az összefogás, a közösségben rejlő erő az alappillére, éppen az, amit a friss kenyér is jelképez. Nevezhetjük terméknek, fogyasztási cikknek, de valójában sokkal több annál: életet hordozó jelkép, közös történelmünk szimbóluma”

– mondta. Az agrárminiszter ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy hamarosan eleget tehet Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott meghívásának és ellátogathat Heves megyébe.