Nyitrai Zsolt: Novembertől a védekezés új szakaszába lépünk

Heves megyében jelenleg összesen 888 aktív beteg van, Egerben pedig 280 fertőzött személyről van tudomásunk. A vírus megjelenésének kezdete óta a megyében 1653 esetet regisztráltak – közölte Nyitrai Zsolt a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkat. Eger és térsége országgyűlési képviselője beszélt arról is: a kormány döntése nyomán november 2-tól tovább szigorodnak a maszkviselés szabályai.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott tájékoztatóján elmondta, hogy a világban és Európában szinte mindenhol emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány első hullámában azonban sikeresen védekezett az ország, köszönhetően a magyar polgárok fegyelmezettségének és az időben meghozott, határozott kormányzati intézkedéseknek. Emlékeztetett arra is, hogy az első hullám után nemzeti konzultáció keretében kérdezték meg az embereket a vírus elleni védekezés eszközeinek értékeléséről és arról, hogy ők mit látnának helyesnek egy esetleges második hullám esetén.

„Közel kétmillió honfitársunk mondta el ezzel kapcsolatban a véleményét és a magyar polgárok arra jutottak, hogy az országnak működnie kell. Úgy kell megvédenünk az egészségünket, hogy az ország működik, a gazdaság, az élet nem áll meg. Magyarország Kormánya ennek megfelelően cselekszik és hozza meg döntéseit az operatív törzs szakmai javaslatai alapján”

– hangsúlyozta.

Ennek megfelelően október 23-tól szigorodtak a maszkviselés szabályai, kiterjesztették azt a szabadtéri rendezvényekre és a sporteseményekre is. A tapasztalatok alapján ugyanis a maszkviselés jelentős mértékben hozzájárul a vírus elleni sikeres védekezéshez.

November 2-tól újabb helyszíneken, a vendéglátóhelyeken, az éttermekben, a kávézókban és a szórakozóhelyeken is kötelező lesz viselni a maszkot. Kivételt ez alól az jelent, ha valaki éppen ételt vagy italt fogyaszt ezeken a helyszíneken.

„Összegezve tehát a maszkviselési kötelezettség immár kiterjed a tömegközlekedési eszközökre és azok megállóira, a kereskedelmi üzletekre és bevásárlóközpontokra, az egészségügyi és szociális intézményekre, az ügyfélfogadási irodákra, a mozikra, színházakra, szabadtéri sportrendezvényekre, a vendéglátó és szórakozóhelyekre. Hétfőtől tehát a védekezés új szakaszába lépünk és a hatóságok szigorúan be fogják tartatni ezeket a szabályokat”- nyomatékosította Nyitrai Zsolt.

A miniszterelnöki megbízott a Heves megyét érintő legfrissebb koronavírussal kapcsolatos adatokat is közölte. Eszerint jelenleg a megyében összesen 888 aktív beteg van, Egerben pedig 280 fertőzöttről tudnak. A Markhot Ferenc Kórházban minden feltétel adott a betegek kezeléséhez. Kiváló szakmai csapat dolgozik az egészségügyben és az eszközök is rendelkezésre állnak a védekezéshez és a fertőtlenítéshez. A kórházban továbbra is látogatási tilalom van érvényben, azonban minden nap 14 és 15 óra között csomagot lehet bejuttatni a hozzátartozóknak.

„A járóbeteg szakellátás igénybevételéhez előzetes telefonos bejelentkezésre kérik a polgárokat a kórház vezetői. Ehhez a kartonozó telefonszámát kell hívni, így lehet elkerülni a felesleges várakozást. A telefonszám amit hívhatnak: 36/801-742 illetve 36/801-743, illetve 744”- tolmácsolta a kórház vezetőségének kérését Nyitrai Zsolt.

Eger és térsége országgyűlési képviselője kitért arra is, hogy jelenleg két komoly veszély is fenyegeti a magyarok egészségét. Az egyik a koronavírus-, míg a másik az influenzajárvány. Éppen ezért Magyarország kormánya ingyenessé tette az influenza elleni védőoltást, amit a háziorvosoknál lehet igényelni.

A közoktatásról szólva elmondta, hogy a tankerület intézményeiben az őszi szünet ideje alatt sort kerítettek a nagytakarításokra, fertőtlenítésekre. Ez utóbbiban a magyar honvédség szakemberi is komoly feladatot láttak el.

A közelgő mindenszentek és halottak napja kapcsán Nyitrai Zsolt azt a kérést fogalmazta meg az egri és Heves megyei polgároknak, hogy emlékezzenek meg elhunyt szeretteinkről, de mindezt a járványügyi szabályok betartásával tegyék.

„A temetőkben nem fogjuk tartani a távolságot, ezért mindenkit arra kérek, hogy a szabadtéren is viselje a maszkot.”

Végezetül ismét köszönetet mondott az egészségügyi szakembereknek, az egészségügyben dolgozóknak, a pedagógusoknak, a szociális szektor dolgozóinak, a rendvédelmi szervek dolgozóinak, az önkormányzatok dolgozóinak, a közigazgatásban dolgozóknak, a polgármestereknek és a sajtó képviselőinek, akik folyamatosan segítik a polgárok hiteles tájékoztatását. Megköszönte az önkéntesek munkáját és azokét, akik egyéb felajánlással segítik a járvánnyal szembeni védekezést.

„Én azt kérem mindenkitől, hogy vigyázzunk egymásra és biztos vagyon benne, hogy ha betartjuk ezeket a szabályokat, amelyeket az operatív törzsjavaslatára hoztunk meg, akkor együtt újra sikerülni fog a járvány elleni védekezés ugyan úgy, ahogy történt ez az első hullám idején”- zárta gondolatait.