Nyitrai Zsolt: Járványkórház lett az egri intézmény is

Heves megyében a járvány kezdete óta 2166 esetet regisztráltak, jelenleg pedig 1068 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván, közülük Egerben 304 fertőzött személy van.

Térségi koronavírus információ

A koronavírus-járvány hazai terjedésének második hulláma továbbra is felfutóban van, ezért újabb intézkedések léptek életbe. Az Operatív Törzs ajánlásait követve Veszélyhelyzet került kihirdetésre és ezzel egyidőben rendkívüli jogrend lépett életbe az országban. Az intézkedésre a védekezéshez szükséges döntések mielőbbi meghozatala érdekében volt szükség, azért hogy az emberek egészségének védelme és az ország működőképességének fenntartása is biztosított legyen.

  • November 2-tól szélesebb körben kötelező a maszkviselés, így a vendéglátóhelyeken (éttermek, kávéházak, kocsmák stb.), a sportrendezvények vendéglátó részein is viselni kell azokat, csak az étel és elfogyasztása idejére lehet a maszkot levenni.
  • November 4-től éjszakai kijárási korlátozás lépett életbe, amely azt jelenti, hogy éjfél és reggel öt óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. A kötelezettség nem vonatkozik arra, aki munkát végez, a munkahelyére vagy onnan haza utazik. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal ugyancsak elhagyhatják az emberek a lakóhelyüket.
  • Ismét ingyenes a parkolás az ország egész területén, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy aki teheti, az a saját járművét vegye igénybe a közösségi közlekedés helyett. Ugyanakkor a járvány terjedésének csökkentése érdekében járatsűrítést rendelt el a kormány reggel 7 és 9 óra között, valamint 15  és 19 óra közötti időszakokra.
  • A kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, valamint a sportrendezvényekre is új szabályok vonatkoznak. Ezeken a programokon a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatnak el.

A fenti szabályok betartását a hatóság szigorúan ellenőrzi, és ha szükséges, akkor pénzbírságot szabhat ki, illetve bezárathatja a szolgáltatóhelyet.

Kedd óta az egri Markhot Ferenc Kórház az eddiginél is intenzívebben vesz részt a koronavírus-fertőzött betegek kezelésében. A járványkórházzá minősített intézményben első körben 180 ágyat szabadítottak fel erre a célra.

A kórház átminősítésével nem változott a járóbeteg-szakellátás rendje. A szakellátásra a továbbiakban is minden esetben előzetes telefonos bejelentkezés szükséges a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744.

A rendelőintézetbe történő belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet mérés, valamint az intézetben a szájmaszk viselése és az egymástól legalább 1,5 méteres távolság tartása. Célszerű a betegeknek az előjegyzési időpont előtt 30 perccel érkezni.

A kórházban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, mely minden fekvőbeteg osztályt érint. A hozzátartozóknak változatlanul biztosított minden nap 14:00 és 15:00 óra között, hogy csomagot vigyenek beteg családtagjaiknak.

A koronavírus mellett a közelgő influenzajárvány miatt is védekeznünk kell. Éppen ezért Magyarország Kormánya mindenki számára ingyenessé tette az influenza elleni védőoltást, amit a háziorvosoknál lehet igényelni.

A helyzet egész Európában rosszabbodik, de ha összefogunk és mindannyian betartjuk a szabályokat, akkor komoly esély van arra, hogy a jelenlegi intézkedések elegendőek lesznek a járvány kordában tartására az oltó vakcina megérkezéséig, amely most már belátható közelségben van.

Együtt újra sikerülni fog!