Korábban sosem látott szigorú intézkedések léptek életbe

Az Országgyűlés újra veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére, ezzel egy különleges jogrend lépett életbe. „Azért kellett meghoznunk ezt a döntést, mert egy ilyen helyzetben rendkívül gyors és határozott döntésekre, intézkedésekre van szükség”- fogalmazott Nyitrai Zsolt. Eger és térsége országgyűlési képviselője a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb döntésekről tájékoztatott.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt a vírushelyzettel kapcsolatos legfrissebb beszámolóját azzal kezdte, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként köszönetet mondott mindazoknak, akik a szociális szektorban dolgoznak.

„Köszönet, elismerés és hála nekik azért is amit békeidőben végeznek, de külön köszönet, hála és elismerés azért, amit a mostani koronavírusos időkben tesznek”

– fogalmazott, majd ismertette a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb döntéseket.

Eszerint a héten az országgyűlés újra veszélyhelyzetet hirdetett az egész ország területére és egy különleges jogrend lépett életbe.

„Azért kellett meghoznunk ezt a döntést, mert egy ilyen helyzetben rendkívül gyors, és határozott döntésekre, intézkedésekre van szükség”- mondta, hozzátéve azt is, hogy az Országgyűlés a rendkívüli jogrend ideje alatt is folyamatosan ülésezni fog.

„Korábban sosem látott szigorú intézkedések léptek életbe, amelyeket a hatóságok nagyon szigorúan be fognak tartatni. Én azonban arra kérek mindenkit, hogy ne a hatóság miatt tartsuk be ezeket az intézkedéseket, hanem tartsuk be magunk miatt, a családunk, a kollégáink, a barátaink miatt”.

Nyitrai Zsolt ezután részletezte a legfontosabb védelmi intézkedéseket, kezdve az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalommal. Ez alól mentesül az, aki munkavégzés céljából hagyja el az otthonát. Ezt azonban igazolnia kell.

Az igazolás formanyomtatványa a koronavirus.gov.hu oldalról tölthető le.

Mentesül a kijárási tilalom alól az, akinek az egészségvédelem miatt van erre szüksége és a kutyasétáltatók is felmentést kaptak. Ők a lakóhelyük 500 méteres körzetében tartózkodhatnak.

„Minden gyülekezés tilos. Bezárnak az éttermek. Csak elvitel lehetséges, de az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. Az üzletek, a fodrászatok, az egyéb kisipari szolgáltatások este 7 óráig lehetnek nyitva. Rendezvények tartása tilos. Egyházi és vallási összejöveteleket a vallási közösség döntése szerint lehet megtartani. Sportmérkőzéseket csak zárt kapusan lehet tartani, az egyéni szabadtéri sportolásra lehetőség nyílik, a csoportosan végzettre nem. A bölcsődében, óvodában, az általános iskolában a nyolcadik osztályig a megszokott rendben folyik az oktatás. A nyolcadik osztály felett digitális tanrendre álltunk át. Magán és családi összejöveteleket tíz főig lehet tartani, míg a temetéseken maximum ötvenen vehetnek részt. Esküvő tartható, de lakodalom nélkül”- részletezte.

Az intézkedések 30 napig maradnak hatályban.

Az ügyintézéssel kapcsolatban Nyitrai Zsolt megjegyezte, hogy a kormányhivatal tájékoztatása szerint csak előzetes telefonos időpontfoglalás után tudnak ügyfeleket fogadni.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy online ügyintézést részesítse előnyben, amire egyre több ügyben van már lehetőség. Az idopontfoglalas.kh.gov.hu címen lehet időpontot foglalni vagy a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon”- tájékoztatott.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatban megjegyezte, hogy a halasztható műtéteket felfüggesztették, a sürgősségi betegellátás azonban folyamatos. A járóbeteg-ellátás a megszokott formában zajlik, de előzetes időpont-egyeztetés szükséges. A 36/801-742, 743, 744-es telefonszámon. Az egészségügyi intézményekben továbbra is általános látogatási tilalom van érvényben, de a hozzátartozók 14-15 óra között lehetőséget kapnak arra, hogy csomagot küldjenek be az intézményekbe.

„A vakcina, amely megoldás lehet mindenre már belátható távolságon belül van. De addig is lassítani kell a járvány terjedését. Mindenkit arra kérek, hogy tartsa be ezeket a szigorú szabályokat és akkor együtt újra sikerülni fog a vírus elleni védekezés”- hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. 

A Heves megyei adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a megyében a járvány megjelenése óta 2978 esetet regisztráltak, jelenleg 1474 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván. Az országgyűlési képviselő végezetül köszönetet mondott azoknak, akik segítik a védekezést. Az egészségügyben dolgozóknak, a rendvédelmi szerveknek, a szociális szektorban dolgozóknak, a pedagógusoknak, azoknak, akik önkéntesként vagy adományokkal segítik a védekezést, valamint a sajtó képviselőinek, hogy segítik a tájékoztatást.