Törvény védheti az Egri Bikavért

Módosító javaslatokat nyújtott be Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője az elfogadás előtt álló új bortörvényhez. Ezek egyike tartalmazza az Egri Bikavér eredetvédelmének törvényi rögzítését. Mint emlékezetes, 2017. március 21-én szintén Nyitrai Zsolt javaslatára a vörösborok közül elsőként az Egri Bikavér kapta meg a magyar értéktár csúcsát jelképező Hungarikum címet.

A várhatóan 2021. augusztusában életbe lépő új bortörvény jelentős hatással lesz a szőlőtermelő és borágazatra, ami Eger térségének életét is meghatározza.

A most zajló parlamenti vitában nyújtott be módosító javaslatokat a törvényhez Nyitrai Zsolt, miután párbeszédet folytatott az egri borvidék szőlészeivel, borászaival, hogy észrevételeiket beépíthesse a javaslatcsomagba.

Ezek központi eleme, hogy a Tokaji Aszú mellett az Egri Bikavér is élvezzen törvényben biztosított eredetvédelmet, a bortörvény eredeti szövege ugyanis ezt nem tartalmazta. A magyar borászat azonban jelenleg két hungarikummal büszkélkedhet: az Egri Bikavérrel és a Tokaji Aszúval. A most benyújtott módosítások egyik fő célja, hogy a Tokaji Aszú mellett az Egri Bikavér termelői is megkapjanak minden olyan eszközt, amely a helyi érték védelmét szolgálja. A termőhelyi elővásárlási opcióval pedig megvédhető az érintett földrajzi árujelző piaci értéke.

Az Országgyűlés a módosítást követően egy olyan törvényt fogadhat el, amely az egri borvidék borászainak és szőlészeinek munkáját segíti, és az általuk előállított minőségi bor jó hírnevét továbbra is meg tudják őrizni.

Nyitrai Zsolt módosító javaslataiban szerepel az is, hogy – a jogi személyekhez hasonlóan – a jövőben a természetes személyek képviselőjük útján gyakorolhassák a hegyközségi tagságukból fakadó jogaikat. Emellett a módosítás révén az egyes hegyközségi szervezetek- amennyiben kívánják – megbízhatják a borrégiós tanácsokat egyes jogaik gyakorlásával.

A borrégiós tanácsok mindennapi működését könnyíti meg az módosító javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a testület konszenzusos döntéssel eltérhessen a törvényben meghatározott szavazati rendtől.

Nyitrai Zsolt kezdeményezte azt is, hogy az érintett hegyközségi tanácsok nem kizárólag a 2011. december 31-ig benyújtott, hanem az összes termékleírás esetében jogosultságot kaphassanak az intézkedésre.

Az országgyűlési képviselő portálunknak elmondta:

Eger térségének meghatározó ágazata a szőlészet és borászat, ezért az ebből élő családok észrevételeit mindenképpen szükséges beépíteni a készülő jogszabályba. A térség képviselőjeként mindenkinek köszönöm az elküldött javaslatokat.

(Eger Hírek)