COVID: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcinára

A járvány kezdete óta 6785 Heves megyében tartózkodó esetet regisztráltak. Jelenleg 2632 aktív koronavírusos beteg él megyénkben, közülük Egerben 507 fertőzött személy van. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 48. heti mérési adatai szerint Eger szennyvízében kimutatható covid-örökítőanyag koncentrációja mérsékelt, a tendenciája stagnáló. Magyarország az unióban a 12. helyen van a fertőzöttek számát tekintve, ami némi javulást jelent a múlt heti adatokhoz viszonyítva.

Folyamatos a megyében az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóinak ingyenes és önkéntes tesztelése. Az Egri Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben eddig 17 személynek lett pozitív teszteredménye, amely a szűrésben eddig résztvevők 1%-a. Ez jóval az országos átlag 2,3%-os aránya alatt van. Az intézményekben a 2020. november 11-től érvénybe léptetett járványügyi intézkedések mentén folyik a munka. Köszönjük mindenkinek, aki segíti a tesztelést, és arra kérünk minden érintettet, hogy vegyen részt a szűrésen, éljen ezzel a lehetőséggel.

A téli szünet az előre meghatározott időszakban, december 21-től január 3-ig tart.

Várhatóan a jövő hét hétfőn születik döntés a december 11-e utáni járványügyi rendelkezésekről és arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre, addig a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben. Szeretnénk, ha korlátozások nélkül ünnepelhetnének a családok, ezért továbbra is nagyon fontos a járvány megfékezése érdekében bevezetett szabályok fegyelmezett és maradéktalan betartása, hiszen nagymértékben ezen fog múlni, hogy miként tölthetjük a karácsonyt.

Hazánk újabb két vakcina-programhoz csatlakozik, mert a kormány célja továbbra is az, hogy minél gyorsabban minél megbízhatóbb vakcinát, a kellő mennyiségben kínáljon fel az emberekenek. Magyarország 12 millió adag oltóanyagot már le is kötött.  Az oltás önkéntes és ingyenes lesz! Elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek.

Hamarosan minden nyugdíjas tájékoztató levelet kap Müller Cecília országos tisztifőorvostól azzal kapcsolatban, hogy elindul a vakcina előjegyzési kampánya. Az idősebbek az előjegyzésre levélben regisztrálhatnak. Ugyanakkor a jövő héten megnyílik az online regisztrációs felület is a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. 

A november 11-től életbe lépett védelmi intézkedések az alábbi rendelkezésekkel bővültek ki:

 • A kötelező maszkviselés alól mentesültek az autizmussal- és az értelmi fogyatékossággal élők.
 • Az idősek védelme érdekében ismét vásárlási idősáv került bevezetésre. Hétköznaponként reggel 9 és 11, hétvégente reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe, gyógyszertárakba. Az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak.
 • Az orvosi segédeszközök kiváltásához szükséges vény a veszélyhelyzet után 30 napig, a háziorvos által szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek esetében a javaslat a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napig érvényes marad.
 • Az ország összes postáján a nyitást követő egy órában elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek. A Magyar Posta ezen kívül újra bevezette az egyedi várakozási rendet, amelynek értelmében egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik.
 • A kormány arra kötelezte a bevásárlóközpontokat, hogy nyissák meg és tegyék ingyenessé parkolóházaikat este 7-től reggel 7 óráig tartó időszakban. A rendelet az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóit is ingyenesen használhatóvá tette.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban – amely járványkórházként vesz részt a koronavírus-fertőzött betegek ellátásában – változatlan a járóbeteg-szakellátás rendje. Továbbra is a kartonozón keresztül, előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges az igénybevételhez a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. Az időpontra érkezőknek a kapott időpont előtt fél órával célszerű megérkezniük.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

A kórházban még mindig érvényben van a látogatási tilalom, mely minden fekvőbeteg osztályt érint. A hozzátartozók minden nap 14:00 és 15:00 óra juttathatnak be csomagot a kórházban fekvő családtagjaiknak.

Fontos tudnivalók még:

 • A kormányhivatali ügyfélszolgálatok csak előzetes időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket, aki pedig teheti, intézze online hivatali ügyeit, ezzel is csökkentve a személyes kontaktusok számát. Időpontfoglalásra az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, a megújult magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség. Az önkormányzatok működéséről, ügyfélfogadási rendjéről az adott helyi önkormányzat honlapjáról, e-mailben és telefonon tájékozódhat a lakosság.
 • Ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban részt vevő diákok és tanárok, melyet a szolgáltatóknál kell igényelni. A 30 napos kedvezményt – amely a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes – a szolgáltató a decemberi számlán írja jóvá. A kedvezményt egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni.
 • A vendéglátásban és a szabadidős ágazatban működő vállalkozásokat mentesítette a kormány a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, amely a mellett, hogy az érintetteknek mintegy ötmilliárd forint adókönnyítést jelent novemberben, biztosítja az ott dolgozók munkájának a megtartását és novemberi bérük kifizetését is.
 • November 16-tól katonák is segítik a rendőrök munkáját a közterületeken, részt vesznek a közrend, köznyugalom, közbiztonság fenntartásában, a veszélyhelyzeti és a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, továbbá az egészségügy működőképességét is segítik.
 • A kormány plusz forrást biztosít a hajléktalan-ellátás járványügyi feladataira.
 • Az Országgyűlés megszavazta a csecsemőgondozási díj (csed) emelését, az új építésű ingatlanok áfacsökkentését és a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok illetékmentességét.
 • Decemberben az érintettekhez korábban érkeznek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások.
 • A kormány rendeletben tiltotta meg, hogy az önkormányzatok jövőre emeljenek a helyi adókon, új közterhet vezessenek be vagy csökkentsék az eddigi adókedvezményeket.

Elismerés és köszönet azon honfitársainknak, akik segítik a járvány elleni védekezést, így az egészségügyben és a szociális szektorban dolgozóknak, a rendőrségnek, a katonaságnak, a polgárőrségnek, a pedagógusoknak, a polgármestereknek és mindazoknak, akik önkéntesként vagy adományokkal segítik a védekezést.

Vigyázzunk egymásra! Együtt újra sikerülni fog!

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő