Óriási az érdeklődés a vakcina iránt

A járvány kezdete óta 7667 Heves megyében tartózkodó esetet regisztráltak. Jelenleg 2361 aktív koronavírusos beteg van megyénkben, közülük Egerben 402 fertőzött személy van. Országosan lassult a járvány terjedési sebessége, de a kedvező tendencia fenntartásához továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása, különösen a karácsonyi időszakban.

A területi közigazgatásban dolgozók ingyenes és önkéntes tesztelése is elkezdődött. A járási hivatalokban és a kormányhivatalban védőnők közreműködésével lezajlott tesztelés során az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársak mellett valamennyi tesztelést kérő kormánytisztviselő szűrésre kerül. A múlt héten Magyarország már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott. Köszönjük mindenkinek, aki segíti a munkát, és arra kérünk minden érintettet, hogy vegyen részt a szűrésen, éljen ezzel a lehetőséggel.

A héten elkezdődött a regisztráció is a védőoltásra. Az online regisztrációs felületen már az első napon százezernél is többen kérték a vakcinát, de a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon.  Az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke. Az oltási terv szerint elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek. A regisztráció nem jelent kötelezettséget a védőoltásra. Amennyiben több fajta engedélyezett védőoltás is rendelkezésre áll majd, akkor az oltásra jelentkező választhat közülük. A Magyar Posta a tegnapi napon kezdte kézbesíteni a nyugdíjasoknak a koronavírus elleni védőoltáshoz szükséges regisztrációs levelet.

A kormány a különböző gyártóknál már több mint 17 millió adag oltóanyagot kötött le. A tömeges oltás akkor kezdődhet meg, ha az egészségügyi hatóságok engedélyezik a vakcinát vagy vakcinákat. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz!

A kormány döntése értelmében további egy hónapig, január 11-ig érvényben maradnak a szigorú védelmi intézkedések. Ezek közül a legfontosabbak:

 • Változatlanul érvényben van a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között. December 21-én dől el, hogy a kijárási tilalom alól kivételt jelent-e a Szenteste. Az azonban már most biztos, hogy a tilalom december 31-re, szilveszter éjszakára is érvényben marad, tehát szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet tartani.
 • A kötelező maszkviselés alól mentesültek az autizmussal- és az értelmi fogyatékossággal élők.
 • A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára felfüggesztésre kerül az idősek vásárlási idősávja december 12. szombattól. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben.
 • Az orvosi segédeszközök kiváltásához szükséges vény a veszélyhelyzet után 30 napig, a háziorvos által szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek esetében a javaslat a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napig érvényes marad.
 • Az ország összes postáján a nyitást követő egy órában elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek.
 • Január 11-ig ingyenes a parkolás, ahogyan a bevásárlóközpontok parkolóházai is térítésmentesen használhatóak 19:00 és 07:00 óra között.

Fontos tudnivalók még:

 • A kormány meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban, ezzel a vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban 140 ezer munkahelyet véd meg. Az adó- és járulékkedvezmények is megmaradnak.
 • A kormányhivatali ügyfélszolgálatok csak előzetes időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket, amire az idopontfoglalo.kh.gov.hu, a magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség. Aki pedig teheti, intézze online hivatali ügyeit. Az önkormányzatok működéséről, ügyfélfogadási rendjéről az adott helyi önkormányzat honlapjáról, e-mailben és telefonon tájékozódhat a lakosság.
 • További harminc napig, január 11-ig ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban részt vevő diákok és tanárok, melyet a szolgáltatóknál kell igényelni. A kedvezményt egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni, amely a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes.
 • A kormány plusz forrást biztosít a hajléktalan-ellátás járványügyi feladataira.
 • Az Országgyűlés megszavazta a csecsemőgondozási díj (csed) emelését, az új építésű ingatlanok áfacsökkentését és a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok illetékmentességét.
 • A kormány rendeletben tiltotta meg, hogy az önkormányzatok jövőre emeljenek a helyi adókon, új közterhet vezessenek be vagy csökkentsék az eddigi adókedvezményeket.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

A kórházban teljes látogatási tilalom van érvényben továbbra is. A hozzátartozók minden nap 14:00 és 15:00 óra juttathatnak be csomagot a kórházban fekvő családtagjaiknak.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg  25 intézmény érintett a járványban, ahol 72 főnek van pozitív COVID tesztje, melyből 29 fő tanuló,  32 fő pedagógus és  11 fő egyéb dolgozó. Jelenleg 4 intézmény 11 osztályában került elrendelésre rendkívüli tanítási szünet vagy tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti oktatás.

Elismerés és köszönet azon honfitársainknak, akik segítik a járvány elleni védekezést, így az egészségügyben és a szociális szektorban dolgozóknak, a rendőrségnek, a katonaságnak, a polgárőrségnek, a pedagógusoknak, a polgármestereknek és mindazoknak, akik önkéntesként vagy adományokkal segítik a védekezést.

Vigyázzunk egymásra! Együtt újra sikerülni fog!