Előremutató az új bortörvény

Megtárgyalta az Országgyűlés Nyitrai Zsolt módosító javaslatait, melyeket az Egri borvidék borászaival történt konzultációt követően nyújtott be. A térség országgyűlési képviselője egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy a Tokaji Aszúhoz hasonlóan kapjon törvényben biztosított eredetvédelmet az Egri Bikavér is.

Nyitrai Zsolt parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy korábbi ígéretének megfelelően lefolytatta az Egri borvidék borászaival az új törvénnyel kapcsolatos konzultációt.

„Nagyon fontosnak tartom ezt a jogszabálytervezetet, hiszen a mi vidékünkön nagyon sok család él szőlészetből és borászatból. Tiszteljük és becsüljük az ő munkájukat, és köszönjük, hogy csúcsteljesítményű borokat készítenek, amely borok messze viszik mind itthon, mind pedig nemzetközi viszonylatban a jó hírünket. Ezt a konzultációt, amit ígértem, lefolytattam, hiszen a Fidesz-KDNP a közéleti munkát a párbeszédre alapozza. Mindig megkérdezzük az érintett csoportok véleményét, hogy hogyan látják ők a helyzetet, mielőtt döntést hozunk róluk”-emlékeztetett.

Tapasztalatai szerint pozitív a borászok körében az új törvény fogadtatása, előremutatónak és időszerűnek tartják azt, ugyanakkor a térség országgyűlési képviselőjeként arra kérték, hogy a részletszabályok megalkotásánál ismét konzultáljon velük.

Az országgyűlési képviselő az általa benyújtott hét módosító javaslat közül felszólalásában egyet emelt ki:

„Ennek az a fő missziója, a módosító javaslat lelke, hogy a Tokaji Aszú mellett az Egri Bikavér is élvezzen törvényben biztosított védelmet. A termőhelyi elővásárlási jog lehetőségét az Eger eredetmegjelölést viselő borokra is ki tudjuk terjeszteni, és mivel az Egri Bikavér a vörösborok közül az egyetlen Hungarikum, mindenképpen fontosnak tartottam, hogy ha már új bortörvényről van szó, akkor ez annak legyen része”.

A módosító javaslataiban szerepel az is, hogy – a jogi személyekhez hasonlóan – a jövőben a természetes személyek képviselőjük útján gyakorolhassák a hegyközségi tagságukból fakadó jogaikat. Az egyes hegyközségi szervezetek pedig- amennyiben kívánják – megbízhatják a borrégiós tanácsokat egyes jogaik gyakorlásával.

A borrégiós tanácsok mindennapi működését könnyíti meg az módosító javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a testület konszenzusos döntéssel eltérhessen a törvényben meghatározott szavazati rendtől.

Nyitrai Zsolt kezdeményezte azt is, hogy az érintett hegyközségi tanácsok nem kizárólag a 2011. december 31-ig benyújtott, hanem az összes termékleírás esetében jogosultságot kaphassanak az intézkedésre.

Az országgyűlési képviselő felszólalásában köszönetet mondott Nagy István agrárminiszternek és a szaktárcának azért, hogy mindig nyitottak a gazdák, a szőlészek és a borászok véleményének meghallgatására, az igazi szakmai párbeszéd lefolytatására.

„Én biztos vagyok benne, hogy az az előterjesztő szándéka, hogy a vélemények kikérése után ezzel a módosító körnek a megvitatásával, elfogadásával egy egységes egész, hosszú távú és időtálló új bortörvény jöjjön létre”– hangsúlyozta.

Nagy István agrárminiszter reagálásában méltatta és megköszönte azt a munkát, melyet Nyitrai Zsolt végez a térség borászainak érdekképviseletében.

„Kiválóak azok a kezdeményezések, amik az elmúlt időben is jöttek, az egyediségre, a pohárra, a palackra, a megkülönböztetésre. Hiszen végtelenül fontos az, hogy egyedi legyen és mindenek felett megkülönböztethető. Ez az Egri Bikavérre mindenek felett jellemző”

– hangsúlyozta hozzátéve, hogy a Nyitrai Zsolt által benyújtott javaslatok szükségesek ahhoz, hogy az egri borászok versenyképesek és sikeresek legyenek a 21. században és minél több bort tudjanak eladni határon innen és túl.