Törvényi védettséget kapott az Egri Bikavér

Elfogadta az Országgyűlés Nyitrai Zsolt módosító javaslatait és ezzel bekerült a bortörvénybe, hogy a Tokaji Aszú mellett az Egri Bikavér is eredetvédelmet kapjon. Eger és térsége országgyűlési képviselője javaslatait az után fogalmazta meg, hogy konzultációt folytatott az egri borvidék szakembereivel.

Nyitrai Zsolt összesen hét módosító javaslatot nyújtott be a bortörvényhez. Ezek közül a szavazást megelőző parlamenti felszólalásában egyet emelt ki, az Egri Bikavér eredetvédelmével kapcsolatosat:

„Ennek az a fő missziója, a módosító javaslat lelke, hogy a Tokaji Aszú mellett az Egri Bikavér is élvezzen törvényben biztosított védelmet. A termőhelyi elővásárlási jog lehetőségét az Eger eredetmegjelölést viselő borokra is ki tudjuk terjeszteni, és mivel az Egri Bikavér a vörösborok közül az egyetlen Hungarikum, mindenképpen fontosnak tartottam, hogy ha már új bortörvényről van szó, akkor ez annak legyen része”.

A módosító javaslataiban szerepelt az is, hogy – a jogi személyekhez hasonlóan – a jövőben a természetes személyek képviselőjük útján gyakorolhassák a hegyközségi tagságukból fakadó jogaikat. Az egyes hegyközségi szervezetek pedig- amennyiben kívánják – megbízhatják a borrégiós tanácsokat egyes jogaik gyakorlásával.

A borrégiós tanácsok mindennapi működését könnyíti meg az módosító javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a testület konszenzusos döntéssel eltérhessen a törvényben meghatározott szavazati rendtől.

Nyitrai Zsolt kezdeményezte azt is, hogy az érintett hegyközségi tanácsok nem kizárólag a 2011. december 31-ig benyújtott, hanem az összes termékleírás esetében jogosultságot kaphassanak az intézkedésre.