December végén kezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása

A járvány kezdete óta 8207 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 2290 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 50. heti mérési adatai szerint Eger szennyvízében az átlagosnál magasabb a Covid-örökítőanyag koncentrációja.

Az ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon.  Az egészségügyi dolgozók oltása még az idén megkezdődhet. December 21-én dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcinájának engedélyezéséről. A kormány más gyártókkal is leszerződött, eddig összesen 17,5 millió oltóanyagot foglalt le. Az oltási terv szerint elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek. A Magyar Posta folyamatosan kézbesíti a nyugdíjasoknak a koronavírus elleni védőoltáshoz szükséges regisztrációs levelet.  

A kormány december 21-én dönthet arról, hogy milyen járványügyi intézkedések maradnak érvényben december 24-én, szenteste.

A január 11-ig érvényben maradó védelmi intézkedések mellett a koronavírus-elleni védekezéssel összefüggésben a kormány a következő döntéseket hozta:

 • A kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget.
 • Az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Ennek igénybevételéhez személyazonosság igazolására alkalmas okmány és munkáltatói igazolás szükséges. A kedvezményezettek kezelési költség nélkül visszaválthatják a decemberre már megvásárolt bérleteiket, erre vonatkozó igényüket a közlekedési társaságoknál kell jelezniük december 23-ig.
 • A vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatók 2021. január 5. helyett két nappal tovább, január 7-ig fogadják el a decemberi dolgozó- és tanuló bérleteket helyközi járataikon.
 • A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. A szabályok megszegője akár 150 ezer forintos bírságra számíthat.

Korábbi intézkedések közül néhány, amelyek január 11-ig maradnak érvényben:

 • Kijárási tilalom van este 8 és reggel 5 óra között. A tilalom december 31-re, szilveszter éjszakára is érvényben marad, tehát szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet tartani.
 • A kötelező maszkviselés alól mentesültek az autizmussal- és az értelmi fogyatékossággal élők.
 • A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára felfüggesztésre került az idősek vásárlási idősávja. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben.
 • Az orvosi segédeszközök kiváltásához szükséges vény a veszélyhelyzet után 30 napig, a háziorvos által szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek esetében a javaslat a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napig érvényes marad.
 • Az ország összes postáján a nyitást követő egy órában elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek.
 • Január 11-ig ingyenes a parkolás, ahogyan a bevásárlóközpontok parkolóházai is térítésmentesen használhatóak 19:00 és 07:00 óra között.

Fontos tudnivalók még:

 • A vállalkozások igényeire tekintettel a kormány meghosszabbította a Széchenyi-kártya program állami támogatású, kedvezményes feltételrendszerű, alacsony kamatozású, gyorsan elérhető hitelkonstrukcióit.
 • Az orvosegyetemi hallgatók részvétele a járvány elleni védekezésben beleszámít a tanulmányi előmenetelükbe.
 • A kormány meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban, ezzel a vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban 140 ezer munkahelyet véd meg. Az adó- és járulékkedvezmények is megmaradnak.
 • A kormányhivatali ügyfélszolgálatok csak előzetes időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket, amire az idopontfoglalo.kh.gov.hu, a magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség.
 • Január 11-ig ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban részt vevő diákok és tanárok, melyet a szolgáltatóknál kell igényelni. A kedvezményt egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni, amely a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 20 intézmény érintett a járványban, ahol 43 főnek van pozitív COVID tesztje, amelyből 19 fő tanuló, 17 fő pedagógus és 7 fő egyéb dolgozó. Jelenleg 3 intézmény 3 osztályában került elrendelésre rendkívüli tanítási szünet vagy tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti oktatás.

A téli szünet december 21-től január 3-ig tart. A szünet után az általános iskolák január 4-én nyitnak, míg a középiskolákban egy hét digitális munkarendet követően, január 11-től folytatódik a jelenléti oktatás. A szünet ideje alatt minden iskolát és óvodát fertőtlenítenek, ahol pedig szükséges, a honvédséget is bevonják a feladatba. A pedagógusok, iskolai dolgozók, valamint a szünetben hazautazó, majd külhonból visszatérő kollégisták január 2-án és 3-án önkéntes és térítésmentes koronavírus-tesztelésen vehetnek részt az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

A kórházban teljes látogatási tilalom van érvényben továbbra is. A hozzátartozók minden nap 14:00 és 15:00 óra juttathatnak be csomagot a kórházban fekvő családtagjaiknak.

Elismerés és köszönet azon honfitársainknak, akik segítik a járvány elleni védekezést, így az egészségügyben és a szociális szektorban dolgozóknak, a rendőrségnek, a katonaságnak, a polgárőrségnek, a pedagógusoknak, a polgármestereknek és mindazoknak, akik önkéntesként vagy adományokkal segítik a védekezést.

Vigyázzunk egymásra! Együtt újra sikerülni fog!