Készen állunk a tömeges oltásra

December 26-án megkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása országszerte, a vakcina-szállítmányok folyamatosan érkeznek Magyarországra. Egerben eddig már több, mint 650 egészségügyi dolgozó kapta meg az önkéntes, ingyenes és biztonságos szérumot – számolt be a legfrissebb adatokról Nyitrai Zsolt. Eger és térsége országgyűlési képviselője megerősítette: Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására.

Nyitrai Zsolt koronavírus-helyzettel kapcsolatos legújabb beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a vírus már több, mint egy éve jelen van világszerte. Heves megyében a járvány kezdete óta összesen 9143 megyei érintett volt, jelenleg 1554 az aktív fertőzöttek száma.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon következetes a vírus elleni védekezés, hiszen Magyarország Kormánya nemzeti konzultációban kérdezte meg a polgárokat arról, hogy milyen jellegű védekezés folytassanak.

„Közel kétmillió honfitársunk mondta el a véleményét. A magyarok azt mondták, hogy az országnak működnie kell, ezért olyan járványkezelésre van szükség, amely ezt lehetővé teszi. A legfontosabb feladat az emberi élet, az egészség védelme, ezt követően pedig a gazdaság működésének fenntartása és a munkahelyek védelme”

– fogalmazott.

Ezzel összhangban Magyarország Kormánya a következő döntéseket hozta:

  • Június 30-ig változatlan formában meghosszabbításra került a hitelmoratórium.
  • A kormány meghosszabbítja az 50%-os bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban. Ily módon több, mint 140 ezer munkahelyet sikerül megvédeni országszerte.

Visszaépítjük a baloldal által korábban elvett 13. havi nyugdíjat. Ez a folyamat idén januárban el is kezdődik. Fontos különbség a válságkezeléssel kapcsolatban, hogy míg válság idején a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat idős honfitársainktól, addig a polgári kormány úgy kezeli a válságot, hogy nem megszorítja azokat, akik egyébként is nehezebb helyzetben vannak, hanem segíti őket”

  • A digitális oktatásban résztvevők ingyen internetet használhatnak, amit a szolgáltatónál kell igényelni. A kedvezmény az újonnan kötött és a már meglévő szerződésekre egyaránt vonatkozik.
  • A védekezésben résztvevők ingyen utazhatnak a különböző tömegközlekedési eszközökön.

Nyitrai Zsolt itt mondott ismét köszönetet a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozóknak, az ápolóknak, a mentősöknek és az orvosoknak, hogy gyógyítják a betegeket. Ugyanígy köszönet illeti a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, pedagógusokat, polgármestereket és mindenkit, aki önkéntesként vagy felajánlással segíti a védekezést.

Eger és térsége országgyűlési képviselője a közeljövővel kapcsolatban megjegyezte, hogy az olyan korlátozó intézkedések, mint amilyen az este 8-tól másnap reggel 5 óráig tartó kijárási tilalom, január 11-ig fennmaradnak. A kormány a napokban dönthet ezeknek a korlátozó intézkedéseknek az esetleges meghosszabbításáról.

„A gyógyír, a vakcina már itt van velünk! Magyarország eddig összesen 17,5 millió adag oltóanyagot foglalt le. Az oltás ingyenes, önkéntes és biztonságos, hiszen a napokban a Magyar Tudományos Akadémia Orosi tudományok osztályának tagjai adtak ki nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy az oltás biztonságos. Arra kérik a magyarokat, hogy minél nagyobb számban oltassák be magukat.

Én is arra kérek mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon”.

Beszámolt arról is, hogy eddig már több, mint egymillió honfitársunk regisztrált az oltásra.

„Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására. Kialakult egy logikus és védhető oltási rend”- mondta, majd a részletekkel kapcsolatban közölte:

Első körben azok kapják meg a vakcinát, akik ott vannak a frontvonalban, az egészségügyi dolgozók. Ezek után a szociális intézményekben dolgozók, majd a koronavírus miatt kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebb honfitársaink, ezek után a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, ezt követik majd azok a 18 és 59 év közötti polgárok, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alapbetegségek, társbetegségek. Ezt követően a kritikus infrastruktúrában dolgozók kapnak oltást, majd valamennyi 18 és 59 év közötti magyar állampolgár, aki jelentkezett az oltásra.

December 26-án megkezdődött Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása. Egerben eddig már több, mint 650 egészségügyi dolgozót oltottak be. Ha a szabályokat betartjuk, akkor együtt újra sikerülni fog!