Negyvenhárommillió forint támogatást kap a Tisza-tavi Ökocentrum

Április végéig, május közepéig garantáltan biztosítható a Tisza-tavi Ökocentrum zavartalan működése annak köszönhetően, hogy Magyarország Kormánya rendkívüli segítséget nyújtott a poroszlói intézménynek – jelentette be Nyitrai Zsolt. Eger és térsége országgyűlési képviselője személyesen fordult a kormányhoz annak érdekében, hogy a látogatók híján bevétel nélkül maradt intézmény működőképes maradhasson és az ott dolgozó harminc ember ne veszítse el a megélhetését.

A Tisza-tavi Ökocentrum még 2012-ben kezdte meg működését, itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere. Az intézmény már eddig is komoly sikereket ért el, hiszen éves szinten közel negyedmillió látogatót fogad, akik megismerhetik a Tisza-tóra és környékére jellemző vízi és szárazföldi élővilágot- kezdte bejelentését Nyitrai Zsolt. Eger és térsége országgyűlési képviselője Bornemisza János, Poroszló polgármesterével közösen tartott tájékoztatóján azt mondta: a koronavírus nem csak az emberi egészséget, hanem a gazdaságot és az intézmények működését is veszélyezteti, hiszen azoknak be kellett zárni, nem fogadhatnak látogatókat, ami viszont komoly bevételkiesést jelentett.

„Polgármester úr jelezte ezt nekem és én levélben kerestem meg Magyarország Kormányát, hogy adjon segítséget, nyújtson mentőövet erre a kialakult helyzetre. Örömmel jelentem, hogy Magyarország Kormánya arról döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került Tisza-tavi Ökocentrumot 43 millió forinttal támogatja, hogy átvészelje ezt az időszakot”

közölte Nyitrai Zsolt.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Ökocentrumra, a térségre és az itteni élővilágra is nagyon büszkék lehetünk és bízunk abban, hogy hamarosan látogatók sokasága jöhet majd ismét ide. Addig azonban túl kell élni. Ezt a túlélést segíti a mostani kormányzati döntés.

„Ez a döntés is egyértelműen annak a példázata, hogy a Heves megyeiek és a térségben élők számíthatnak Magyarország Kormányára akkor is, ha fejleszteni kell és akkor is, ha baj van, és segítő kezet kell nyújtani”- fogalmazott.

Bornemisza János, Poroszló polgármestere ugyanakkor azt mondta, hogy az Ökocentrumnak voltak anyagi tartalékai, ezek azonban csak decemberig nyújtottak fedezetet az itt dolgozó harminc ember bérére. A mostani támogatás segítségével teljes biztonsággal április végéig, május közepéig biztosítani tudják a működésüket.

Bornemisza János végezetül köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért és Nyitrai Zsoltnak a közbenjárásáért.