Legyőzzük a vírust és újraindulhat Eger élete is!

Vírus, M25, egri bajok, elkerülő út.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője az Eger Híreknek adott exkluzív interjújában értékelte a tavalyi nehéz és különleges évet, valamint az idei esztendő feladatait is felvázolta. Ugyanakkor Eger fejlesztéseiről szólva kifejtette: a város eddigi fejlődési pályája megtorpant az elmúlt másfél évben, miközben továbbra is készek a partneri együttműködésre.

Képviselő Úr! Egy igen rendhagyó éven vagyunk túl: arra kérjük, hogy ezen kihívásokkal teli időszak után értékelje a 2020-as esztendőt.

Először is szeretnék boldog, békés, egészségben megélt, sikeres új esztendőt kívánni az Eger Hírek olvasóinak és családjaiknak! Természetesen azzal kell kezdenem, hogy a koronavírus megjelenése és elterjedése megváltoztatta az egész világot, így a mi életünket is, nem hittük volna, hogy ilyen megrázkódtatásnak leszünk a részesei, és azt sem, hogy emberfeletti erőfeszítésekre lesz szükség. Ezért itt szeretnék köszönetet mondani az orvosoknak, ápolóknak, a szociális szféra dolgozóinak, a rendőröknek, a tanároknak, a közigazgatásban és a kereskedelemben dolgozóknak, akik a legnehezebb időkben is az első vonalban végezték önfeláldozó munkájukat, ahogyan azt végzik most is, és köszönet illeti azokat is, akik önkéntesként vagy adományokkal segítették a védekezést. Nem szabad megfeledkeznünk a köszönetnyilvánításkor a családokról, a diákokról sem, hiszen az iskolák bezárásával, az online oktatás bevezetésével, a szülők home office munkavégzésre való áttérésével a kisebb-nagyobb famíliáknak is azonnal alkalmazkodniuk kellett a rendkívüli helyzethez, felülírva azt az évek alatt megszerzett családi rutinjukat, amivel nap, mint nap működtek, gyakran a nagyszülők nélkülözhetetlen segítségével.

A célunk az, hogy mielőbb legyőzzük a vírust, és újra nyugodtan élhessük mindennapjainkat. Magyarország Kormányának a válságkezelése következetes: egy nemzeti konzultáció keretében kértük ki az emberek véleményét a védekezés mikéntjéről, és 2 millió ember válaszából kiderült: azt a célt kell kitűznünk magunk elé, hogy az ország működését továbbra is fenntartsuk. Míg a baloldal a válság idején megszorításokat vezetett be, elvett például egy havi nyugdíjat az idősektől, egy havi bért pedig az egészségügyben dolgozóktól, addig a mostani kormány a soha nem tapasztalt nehéz helyzetben is segítő kezet nyújt a rászorulóknak. Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat és rég nem látott béremelést kapnak az ápolók és az orvosok. A megnyugtató megoldás azonban a vírus elleni oltóanyag, amely – nem lehet elégszer mondani – biztonságos! Az MTA legnagyobb tudású orvos professzorai ezt hazánkban is egyértelműen kijelentették. Fontos, hogy minél többen regisztráljanak a koronavírus elleni vakcinára – ezt már magam is megtettem –, mert minél nagyobb az átoltottság annál kevesebb lesz a beteg és indulhat újra a gazdaság.

Vírusirtás Egerben

Ám minden baj ellenére a tavalyi év egy régen várt történelmi beruházás átadásának ideje is volt: évtizedek ígérgetései után végre birtokba vettük az Egert az autópályával összekötő M25-ös utat, amely gyorsabb és biztonságosabb összeköttetést teremt a fővárossal. Míg mások csak össze-vissza ígérgettek mi megcsináltuk! Az infrastrukturális fejlesztések természetesen folytatódnak: több útszakasz vár megújulásra, Füzesabony térségének úthálózata is korszerűsödik, egy ötvenéves gond oldódott meg a Sarud-Tiszanána útszakasz felújításával, valamint a kisebb térségi utak rendbehozatalával.

Olvasóink bizonyára kíváncsiak arra, miként látja a most véget ért esztendő történéseit Egerben, ezért arra kérem, foglalja össze az ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

Nem is olyan régen Eger új virágkorát emlegethettük, de sajnos úgy látom, hogy az új városvezetés másfél éves regnálása alatt szinte megállt a város, a fejlesztések pedig elmaradtak. Ez azért is érthetetlen, mivel teli kasszát, rendezett pénzügyi helyzetet örököltek, de csak panaszt hallunk azóta is, továbbá  azt, hogy nincs pénz semmire. Ehelyett kockázatos hitelekben gondolkodnak, illetve a város értékes ingatlanjainak eladásával akarnak pénzhez jutni. Ez baj, mert azt jelzi, hogy nincs ötlet és elképzelés, elmennek a szakemberek a hivatalból és a városi cégektől, helyettük pedig máshonnan jobbikos, MSZP-s, DK-s ejtőernyősök érkeznek. Ez nem jó irány, mert a város eladósodásához vezet. Eger 500 millió forint hitelt kért, helyette 600 milliós fejlesztési támogatást kapott. Én magam is számos alkalommal közvetítettem az önkormányzat és a kormányzat között, például egy határidő módosítás kapcsán személyesen is segítettem az egri emberek érdekében. Azt is elmondhatom, hogyMagyarország Kormányára mindig lehetett számítani, amikor Egernek fejlesztési támogatásra volt szüksége. Ez ezek után is így marad.

Térjünk most az idei évre, a jövő hazai és egri terveire azzal a megkötéssel persze, hogy a vírus még itt marad velünk egy ideig.

Sajnos így van, a vírus elleni küzdelem itt marad velünk, ezért a feladatok nem lesznek kisebbek. Az elsődleges cél most az, hogy minél többen oltassák be magukat, ennek érdekében mindenkinek lehetősége van regisztrálni, hogy zökkenőmentessé tegyük az oltási folyamatot. A baloldaltól azt kérem, hogyha már segíteni nem akarják a védekezést, akkor legalább ne akadályozzák azt! Miután legyőztük a vírust egy újabb nagy feladat vár ránk, ez pedig a gazdasági károk elhárítása, az élet újraindítása. Bizonyos, hogy a 2021-es esztendő legnagyobb feladata ez lesz. Jó hír ugyanakkor, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jelentős uniós támogatást vívott ki Magyarországnak, megvédte azt, ami nekünk magyaroknak jár a következő költségvetési ciklusra.  Az illegális migráció azonban továbbra is egyre nagyobb problémákat vetít előre. 

Ami pedig Egert illeti: itt a várost elkerülő út megépítése az új közös célunk, a legjelentősebb tervünk. Az idén nagyot léphetünk előre ebben a hosszabb beruházási folyamatban, aminek megvalósulása végül nyugodtabb, biztonságosabb közlekedést, tisztább levegőt biztosít majd az itt élő embereknek. Az M25-ös úttal megmutattuk, hogy miként lehet megoldani egy olyan nagy ügyet, amelyet eddig senkinek sem sikerült. Ugyanez lesz az Egert elkerülő út esetében is.

Együtt újra sikerülni fog!