A vakcina biztonságos, regisztráljon Ön is!

Térségi koronavírus információ.

A járvány kezdete óta 9523 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1418 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben. Egerben 273 fertőzött személy van. Csütörtök délutánra 1712 dolgozót oltottak be az Egri Markhot Ferenc Kórház oltóponton.

Elmondható, hogy túl vagyunk a koronavírus-járvány csúcsán, de továbbra is szigorúan be kell tartani a szabályokat, hiszen abban az esetben lehet enyhíteni az intézkedéseken, ha a napi megbetegedések száma tovább csökken.

A szabályok betartása azért is különösen fontos, mert néhány fertőzött esetében már nálunk is azonosították a briteknél megjelent koronavírus-mutációt.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Az oltóanyag nem kapható kereskedelmi forgalomban, ahhoz kizárólag a kijelölt oltóközpontokban lehet hozzájutni.

Az oltási tervnek megfelelően, az egészségügyi dolgozókat követően elkezdődött a szociális intézmények munkatársainak és az ott élők vakcinázása. Őket követően a koronavírus miatt kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebb honfitársaink juthatnak hozzá az oltáshoz. Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont.

Eddig 105 728-an kapták meg az oltást, a héten érkezett vakcinaszállítmányok pedig további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. Hazánk eddig közel 20 millió adag vakcinát kötött le. A szállítmányok hetente érkeznek.

A szezonális influenza elleni védőoltást továbbra is lehet kérni.

A  koronavírus-elleni védekezéssel összefüggésben a következő döntések születtek még:

 • Legkésőbb 2022 január 1-től a 25 év alatti fiatalok teljes jövedelemadó-mentességet kapnak.
 • Januárban elkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése.
 • Június 30-ig változatlan formában meghosszabbításra került a hitelmoratórium.
 • Európai szinten is kiemelkedő támogatásban részesül a turisztikai ágazat. A támogatás összességében meghaladja a 800 milliárd forintot, azaz 2 milliárd eurónál is több. Továbbra sem kell a szolgáltatóknak turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük.
 • Január 1-től másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé.
 • Rekord összegű, négyezer milliárd forintos támogatás jut a magyar vidék fejlesztésére.
 • Az idén 48,6 milliárd forinttal támogatják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.
 • 2021-ben minden eddiginél több pénz jut a családok támogatására.

Az idáig érvényben lévő járványügyi intézkedések február 1-ig kerültek meghosszabbításra. Ezek közül a legfontosabbak:

 • Este 8-tól másnap reggel 5 óráig változatlan formában fennmarad a kijárási tilalom.
 • A maszkviselés szabályai megmaradtak. A kötelező maszkviselés alól mentesültek az autizmussal és az értelmi fogyatékossággal élők.
 • A középiskolákban, a szakképző és a felsőoktatási intézményekben február 1-ig digitális oktatási rend marad érvényben.
 • A helyközi szolgáltatók a januárra megváltott diákbérletek árát teljes egészében visszafizetik azoknak, akik ezt január 18-ig igénylik a szolgáltatóknál.
 • Az orvosi segédeszközök kiváltásához szükséges vény a veszélyhelyzet után 30 napig, a háziorvos által szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek esetében a javaslat a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napig érvényes marad.
 • Február 1-ig ingyenes a parkolás. A bevásárlóközpontok parkolóházai is térítésmentesen használhatóak 19:00 és 07:00 óra között.

Fontos tudnivalók még:

 • A kormány meghosszabbította a Széchenyi-kártya program állami támogatású, alacsony kamatozású, gyorsan elérhető hitelkonstrukcióit.
 • A kormányhivatali ügyfélszolgálatok csak előzetes időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket, amire az idopontfoglalo.kh.gov.hu, a magyarorszag.hu oldalakon, illetve a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség.
 • Továbbra is ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban részt vevő diákok és tanárok, melyet a szolgáltatóknál kell igényelni.
 • Az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, a katonák, a védekezésben résztvevő szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi dolgozók, a közszolgálati tisztviselők és kormánytisztviselők, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket.
 • Továbbra is érvényben van a látogatási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban.

Az Egri Tankerületi Központ fenntartásában jelenleg 5 intézmény érintett a járványban. Jelenleg egyik intézményben sem került elrendelésre rendkívüli tanítási szünet vagy tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti oktatás.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

A kórházban továbbra is teljes látogatási tilalom van érvényben. A hozzátartozók minden nap 14:00 és 15:00 óra között juttathatnak be csomagot a kórházban fekvő családtagjaiknak.

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog!