Védettséget igazoló okmányt kapnak a beoltottak

Térségi koronavírus információk.

A járvány kezdete óta 10 236  Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1167 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben. Egerben 203 fertőzött személy van. Az Egri Markhot Ferenc Kórház oltóponton az egészségügyi dolgozók többsége már megkapta a vakcinát. Országosan ismét emelkedik a fertőzöttek és a kórházban ápolásra szorulók száma, ezért különösen fontos a védelmi intézkedések betartása és az oltás beadatása.

Az oltási tervnek megfelelően elkezdődött a 60 év feletti és a 60 év alatti krónikus betegek vakcinázása is, akik a háziorvosaiknál és a kijelölt oltópontokon kapják meg az oltást. Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat a háziorvosuk keresi meg telefonon és ő egyeztet velük oltási időpontot és helyszínt.Azt, hogy valaki oltható-e, mindig az oltóorvos dönti el. Az egészségügyi dolgozók elsöprő többsége már megkapta a védőoltást és a szociális intézmények jelentős részét is átoltották.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra folyamatos a jelentkezés lehetősége a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Aki regisztrált az oltásra, az választhat a hazánkban engedélyezett oltóanyagok közül. A Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte az orosz Szputnyik vakcina használatát Magyarországon. Az AstraZeneca vakcinával a 60 év alatti krónikus betegeket oltják. Ha a kínai vakcinával is elindulhat az oltás, akkor húsvétig minden eddig regisztrált beoltható, ez közel 2,5 millió embert jelent.

Magyarország Kormánya bevezeti a védettséget igazoló okiratot, amelynek megszerzése alábbi esetekben lehetséges:

  • Az igazolást megkapják azok, akiket már beoltottak. Ennek az okmánynak nem lesz érvényességi ideje és szerepelni fog benne a második vakcina beadásának időpontja.
  • Igazolást kapnak azok is, akik már felgyógyultak a betegségből. Az ő esetükben a negatív vírusteszt napja vagy a kórházból való távozás napja szerepel az okmányban.
  • A harmadik módja az igazolás megszerzésének az, ha valakinek a véréből kimutatják, hogy már átesett a fertőzésen. Ezeknek az állampolgároknak költségtérítéses lesz az igazolás kiállítása és négy hónapig lesz érvényes.

A jövő héten elindul egy online nemzeti konzultáció az élet újraindításáról. A kérdőívet a vakcinainfo.gov-hu oldalon lehet kitölteni. A kormány a konzultáció során kapott válaszokat felhasználva dönt az esetleges enyhítésekről. A közterületi maszkviselés szabályainak enyhítéséről az önkormányzatoknak kell dönteniük.

A kormány gazdaság-újraindítási akciótervet dolgozott ki, ennek részeként:

  • megtörtént a bértámogatások kiutalásának felgyorsítása. A megítélt támogatások 99 százalékát már kifizette az állam;
  • a kis- és középvállalkozások tíz évre tíz millió forintos, kamatmentes gyorskölcsönt kaphatnak. Ennek törlesztését három év múlva kell elkezdeni;
  • február 22-ig alkalmazhatók a távmunka veszélyhelyzeti szabályai. A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítést fizethet, havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százalékával – 2021-ben tehát 16 740 forinttal – járulhat hozzá a munkavállaló kiadásaihoz.

Fontos döntések még:

  • február 13-án elindult a 13. havi nyugdíj egy heti részének utalása, így közel 2,6 millió ember kap plusz egy heti juttatást, összesen 77 milliárd forint értékben;
  • 2021. január 1-től lecsökkent a lakásépítések áfája. A kormány hatmillió forint kedvezményes hitelt ad a lakásfelújításokra, ebből hárommillió forint nem visszatérítendő támogatás;
  • 2022 január 1-től a huszonöt év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 11 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 18 fő rendelkezik, hatósági karanténban 189 fő van. Jelenleg 4 intézmény 7 osztályában került elrendelésre rendkívüli tanítási szünet. A kormány döntött az érettségi vizsgák lebonyolításáról is. Az ezekkel kapcsolatos minden technikai információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog!