Közel 40 ezer a már beoltottak száma Heves megyében

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 12 033 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1418 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 278 fertőzött személy van. Az országos járványügyi adatok alapján változatlanul emelkedik a fertőzöttek és a kórházban ellátásra szorulók száma és egyre több betegnél mutatják ki a koronavírus valamely mutációját.

Már 1 millió fölött van hazánkban a beoltottak száma, közülük 327 ezren már a második oltást is megkapták. Ezzel az unióban Magyarország a második legjobban átoltott ország. Heves megyében eddig közel 40 ezer fő kapta meg az oltást.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Eddig már több, mint három millióan éltek a lehetőséggel.

A regisztráltak számától függően az időseket húsvétig beoltják, a napokban pedig elkezdődik a rendvédelmi dolgozók és a katonák vakcinázása is.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltandók kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

Ha valaki az oltásra történő regisztrációkor pontatlanul adta meg az adatait, akkor az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon vagy az adatvedelem@neak.gov.hu email címen kérheti azok javítását.

Elkezdődött a védettséget igazoló plasztikkártyák gyártása. Az arra jogosultak a napokban postai úton kapják meg az igazolványukat, amely személyazonosító okmány felmutatásával együtt érvényes. A védettséget mobiltelefonra letöltött applikációval is lehet majd igazolni. 

A gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a kormány a következő döntéseket hozta:

  • A bértámogatást kiterjesztették azokra a szolgáltatókra, akik a járványügyi intézkedések miatt bezárásra kényszerültek. Jogosulttá válnak a 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönre is.
  • Az érintettek számára az ötven százalékos bértámogatást egész március hónapra biztosítják és a bérleti díj fizetése alól is mentesülnek azok a szolgáltatók, melyek állami vagy önkormányzati helyiséget bérelnek. Ezeknek a vállalkozásoknak a munkát terhelő járulékokat is elengedik.

A járványügyi adatok függvényében március 22-től ütemezetten kezdődhet meg az ország újranyitása. A pontos menetrendhez a Kormány felhasználja a nemzeti konzultáción kapott válaszokat.A kérdőív előzetes regisztrációt követően a www.vakcinainfo.gov.hu, illetve a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon érhető el.

Fontos döntések még:

  • Továbbra sem szükséges a lejáró okmányok miatt kormányablakba menni. A tavaly november 4. után lejárt igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig Magyarország területén használhatók maradnak.
  • Idén országszerte elmarad a március 15-i ünnepség. Az ünnepélyes zászlófelvonást megtartják a Kossuth téren, a Kossuth-díjak és a Széchenyi-díjak átadását későbbre halasztják.
  • Május 3-án megkezdődhetnek az írásbeli érettségi vizsgák. A szóbelik várhatóan júniusban lesznek, ezek megtarthatóságát a járványügyi adatoktól teszik függővé.     
  • Az óvodákban 2021.03.08-tól 2021.04.07-ig rendkívüli szünet van érvényben. Az általános iskolákban 2021.03.08-31. között tantermen kívüli, digitális munkarendet vezettek be. A középiskolákban az eddigiek szerint fennmaradt a digitális oktatás. Az iskolákban 2021.04.01-06. között tavaszi szünet van. Az óvodában és az iskolában a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban továbbra is zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!