„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.”

Mandák Attila, az első szabadon választott önkormányzat egykori képviselője és Turi Ferenc autómentő kapott elismerést Nyitrai Zsolttól, Eger és térsége országgyűlési képviselőjétől az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.


Eger Hírek

Rendhagyó módon, a koronavírus miatti veszélyhelyzetre tekintettel szűk keretek között kapta meg az országgyűlési képviselői elismerő okleveleket Mandák Attila és Turi Ferenc. Immár hagyomány, hogy Nyitrai Zsolt,  Eger és térsége országgyűlési képviselője nagy nemzeti ünnepeinken – március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án -, a közösség nevében ebben a formában is megköszöni a munkáját azoknak, akik saját területükön kiváló eredményt értek el, példaértékű életútjukkal öregbítették Eger hírnevét, különösen sokat tettek a helyi közösségekért.

Ilyen elismerésben részesült korábban többek között Bohus Gabriella idegenvezető, dr. Harcsa Eleonóra a Markhot Ferenc Kórház főorvosa, rendelőintézeti igazgató, Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesülete elnöke és Macsinka János, az egri gasztronómiai élet meghatározó séfje, a Macok Bisztró alapítója is.

Ebben az esztendőben Mandák Attila, Eger első szabadon választott önkormányzatának egykori képviselője vehette át az elismerést.

Mandák Attila évtizedeken keresztül tevékenykedett a Segít a Város Alapítványban és részt vett az erdélyi kapcsolatok ápolásában. Az Egri Lokálpatrióta Egylet tagja és a Biosziget Rehabilitációs Alapítvány elnöke.

Mandák Attila 1990-1994 között Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, 1994-1997 között pedig a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselője volt. 1995-ös nyugdíjazásáig a TIGÁZ Heves megyei rekonstrukciós munkáit irányította. Mandák Attilának 80. születésnapján Orbán Viktor miniszterelnök levélben kívánt jó egészséget.

Elismerésével kapcsolatban Nyitrai Zsolt megjegyezte:

Mandák Attila aktív közreműködése nélkül ma nem állhatna a Szent Kristóf Kápolna a Gyilkos-tó partján. Neki köszönhető, hogy a kápolna felépítéséhez szükséges pénz jelentős részét az egriek adták össze a megvásárolt téglajegyekkel, így 2001. júliusában Tamás József püspök felszentelhette az épületet.

Képviselői elismerő oklevelet kapott Turi Ferenc is. Nyitrai Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta:

az autómentéssel foglalkozó szakember azzal vívta ki a közösség megbecsülését, hogy tavaly március óta Heves megye egész területén a szolgálatot teljesítő mentőautókat díjtalanul szállítja. Döntését korábban azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt megnövekednek esetszámok a járműveket is nagyobb igénybevételnek teszik ki.

A jelenlegi helyzetben pedig különösen fontos, hogy a mentőszolgálat autói mindig útra készen, riasztható állapotban legyenek.