A legfontosabb védelmi intézkedés az oltások számának növekedése

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 13 068 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1855 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 388 fertőzött személy van. Megyénkben a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére 50 ezer lesz azoknak a száma, akik az első oltásukat megkapták. Legkésőbb március végéig tetőzik a harmadik járványhullám, utána a betegszám radikális csökkenése várható a beoltottak egyre nagyobb számának köszönhetően. Addig azonban sok múlik az oltási hajlandóságon és a járványügyi előírások maradéktalan betartásán.

A fertőzöttségi adatok alakulásának következtében a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedések jövő hétfőtől számítva még egy hétig biztosan fennmaradnak. A húsvéti időszak külön járványügyi intézkedést igényel, amelyről jövő héten lesz majd tájékoztatás. Az ország újranyitásának első lépését akkor lehet megtenni, amikor minden 65 feletti regisztrált be lesz oltva. Akkor érjük el ezt a szintet, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót.

Csütörtökön lezárult az újranyitással kapcsolatos nemzeti konzultáció. A válaszok a feldolgozást követően beépítésre kerülnek a nyitási ütemtervbe.

Hazánkban közel 1,5 millió a beoltottak száma és több mint 400 ezer azoknak a száma, akik a második oltást is megkapták. Ezzel Magyarország az Unióban a második legjobban átoltott ország. Az idősebb, legveszélyeztetettebb korosztály vakcinázása folyamatos és mindazok akik regisztráltak várhatóan húsvétig meg is kapják az oltást. A lakosság átoltottságának eléréséhez, az úgynevezett nyájimmunitás kialakításához fontos, hogy minél többen regisztráljanak a biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A regisztráltak adatainak módosítására változatlanul lehetőség van az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon vagy az adatvedelem@neak.gov.hu email címen.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le. Az oltások beadásának gyorsítása érdekében a medikusok és a rezidensek is részt vesznek a munkában.

Elkezdődött a védettséget igazoló kártyák postázása. Az igazoláshoz rendelt jogosítványokat hamarosan meghatározza a kormány, melyhez felhasználja a nemzeti konzultáción kapott válaszokat.

A gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a kormány a következő döntéseket hozta:

  • A GYES, a GYED és a GYET jogosultságokat automatikusan meghosszabbítják a tavaszi szünet végéig.
  • A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásoknak 2021 márciusára nem kell megfizetniük az adót. A mentességet a vállalkozóknak nem kell kérniük, ezt a NAV automatikusan kezeli.

Fontos döntések még:

  • Az ingyenes internetelérés lehetőségét kiterjesztették az alapfokú oktatási intézmények pedagógusaira és diákjaira is, akik a szolgáltatóknál jelezhetik a díjmentes lehetőség iránti igényüket.
  • Az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben 2021.04.07-ig. Az általános iskolákban 2021.03.08-31. között tantermen kívüli, digitális munkarendet vezettek be. A középiskolákban az eddigiek szerint fennmaradt a digitális oktatás. Az iskolákban 2021.04.01-06. között tavaszi szünet lesz. Az óvodában és az iskolában a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről.
  • A gazdaság-újraindítási akciótervben több mint 1500 milliárd forintot szánnak a magyar felsőoktatás fejlesztésére.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete 2021. március 17-től csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást ad. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!