Megígértük, megcsináltuk! Elkészült a Szólát-patak mederkotrása

A Szólát-patak mederkotrásának befejezése az első lépés volt ahhoz, hogy Egerszólát a jövőben megmeneküljön a településen az utóbbi években százmilliós károkat okozó villámárvizektől. A munkálatok költségét Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének közbenjárására a Belügyminisztérium fedezte. 


Eger Hírek

Két egymást követő évben, 2019-ben és 2020-ban is súlyos gondot okozott az Egerszóláton élőknek a villámárvíz. A Szólát-patak áradása folyamatosan ingatlanokat veszélyeztetett, garázsokat, pincéket és termőföldeket elöntve milliós károkat okozott a településen. 

Az Egerszóláton átfutó patakmeder ideális esetben megfelelően elvezetné a vizet, de a mederkotrás hiánya miatt felgyülemlett iszap és a hatalmas vízgyűjtő terület együttesen, rendszeresen a patak gyors és pusztító áradásához vezetett. A mederkotrás 15 millió forintos költségét az önkormányzat nem tudta fedezni, ezért tavaly júniusban a Belügyminisztériumtól kértek anyagi támogatást.

A mederkotrás, ami egy komlpex árvízvédelem kialakításának első fázisa volt, a napokban befejeződött. A munkálatok végén Nyitrai Zsolt személyesen tájékozódott a helyszínen.

A képviselő a helyszíni bejárás után az Eger Híreknek elmondta, hogy a tavaly nyáron történt látogatása során ígéretet tett a településen élőknek arra, hogy gyors megoldást fognak találni a problémára. Erre, – mint emlékeztetett- a Belügyminisztériumtól sikerült forrást szerezni.

“A munkálatok gyakorlatilag befejeződtek, tehát azt lehet mondani, hogy megtettük a védekezés első lépését, most már nincsenek veszélyben az egerszólátiak otthonai vagyontárgyai. Azt gondolom ez is illeszkedik abba a közéleti gyakorlatba, amit meghonosítottunk. Nevezetesen, hogy ha valamit ígérünk, azt meg is csináljuk, meg is valósítjuk ugyanúgy, ahogy az M25-ös autóút esetében is, amellyel összekötöttük Egert az autópályával, a fővárossal és most az egerszólátiak megvédése a villámárvíztől. Megígértük, megcsináltuk.”

– tette hozzá Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Verebélyi György polgármester elmondta, hogy a Szólát-patak mederkotrása egy komplex árvízvédelmi terv első fázisaként valósult meg, mely, az Északmagyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereinek koordinálásával. A településvezető örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a munkálatok egy hónap alatt befejeződtek, így a falu már nagyobb biztonsággal áll a nyári zivatarszezon előtt. A védekezés következő fázisaként egy záportározó megépítését tűzték ki célul – emlékeztetett a polgármester.