A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország Kormányára

A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnap a Facebook-oldalán, tudatva, hogy hamarosan a nyugdíjasok postaládájába érkezik a JóKor magazin legújabb száma.


Magyarország Kormánya

A lapban bemutatják a nyugdíjasokat érintő intézkedéseket és Müller Cecília országos tisztifőorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy minden vakcina biztonságos – írta posztjában Nyitrai Zsolt.

A miniszterelnöki megbízott egy videót is közzétett, ebben Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter arról beszél: a családbarát Magyarország azt is jelenti, hogy Magyarország idősbarát. Azért is dolgoznak, hogy jó legyen Magyarországon idősnek lenni. 2010-ben azt ígérték a magyar nyugdíjasoknak, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét – emelte ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az ígéretet nemcsak megtartották, hanem valamelyest emelni is tudták a nyugdíjak reálértékét az elmúlt tíz évben.

Emellett bevezették a nagyszülői gyermekgondozási díjat (gyedet), hogy a nagyszülők is otthon maradhassanak a kisunokával, ha a család ezt kívánja. Több olyan lehetőség van – folytatta -, amellyel az idősebb korosztály is élhet, például a rezsiutalvánnyal vagy az Erzsébet-utalványokkal, amelyeket az elmúlt években biztosítottak.
Hozzátette: bíznak abban, hogy a családtámogatások széles köre valamelyest enyhíti az idősebbekre nehezedő terheket, hiszen így nemcsak nekik kell segíteniük a fiatalok életkezdését. Ezért bíznak abban – mondta -, hogy

„Magyarországon is egyre jobb idősnek lenni”.

A videóban Nyitrai Zsolt azt mondta: 2009-ben a baloldal által vezetett kormány elvett egyhavi nyugdíjat az idősektől. Most, a koronavírus-járvány idején az Orbán Viktor vezette polgári kormány nem megszorít, hanem segítő kezet nyújt, megkezdődött a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése.

Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsának tagja a videóban emlékeztetett: 2018 októberében döntött úgy az Idősek Tanácsa, hogy szükség van az idősek, a nyugdíjasok hiteles tájékoztatását szolgáló kiadvány létrehozására. Ezt a szerepet tölti be a JóKor című kiadvány – tette hozzá. Ismertette: a kiadvány jelenlegi száma elsősorban a vírus elleni küzdelemre fókuszál. A lapban szerepel a tisztifőorvos felhívása, amelyben Müller Cecília elmondja, hogy biztonságosak az oltóanyagok, hangsúlyozva, az idősek vegyék ezeket igénybe, és aki még nem regisztrált, tegye ezt meg. A tisztifőorvos elmondja azt is, hogyan kaphatják meg az idősek az oltást. Hozzátette: e komoly téma mellett szórakoztató, színes hírek is helyet kaptak a lapban, így nyereményjáték, rejtvény is található benne.

Nyitrai Zsolt tavaly júniusban jelentette be, hogy Jókor címmel tájékoztató magazint kapnak a nyugdíjasok, a Magyar Államkincstár kiadásában negyedévente megjelenő színes kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Idősek Tanácsa és a Miniszterelnöki Kabinetiroda együttműködésében és közreműködésével jelenik meg.