65 ezer felé közelít a beoltottak száma Heves megyében

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 16 402 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 3 248 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 589 fertőzött személy van. Az országban több mint kétmillió, míg Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére több mint 65 ezer lesz azoknak a száma, akik legalább az első oltásukat megkapták. Az oltási program a húsvéti ünnepi hétvégén sem áll le, országszerte több mint négyszáz helyen oltanak és a háziorvosok is dolgozhatnak, amiért külön díjazást kapnak. A járvány harmadik hulláma még nem ért véget, ezért különösen fontos a védelmi intézkedések maradéktalan betartása a húsvéti időszakban is.

Átlépte a 2 milliót hazánkban a beoltottak száma, ami azt jelenti, hogy minden ötödik magyar legalább az első oltását már megkapta. A hazai oltási program sikerét mutatja, hogy Magyarország az Unióban az élen áll a lakosságarányos átoltottsági rangsorban. Húsvétot követően meglesz a 2,5 milliós beoltottság, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás. Április 1-én megkezdődött a pedagógusok tömeges oltása, így április 19-én kinyithatnak az iskolák, az óvodák és a bölcsődék. Elindult a várandósok soron kívüli, önkéntes beoltása is, ehhez azonban előzetes regisztráció szükséges, ezt követően kell felvenniük a kapcsolatot a háziorvosukkal. Minden megyében lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós maga is kérhet előzetesen időpontot az oltásra.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehetőség van leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció. Április végére, május elejére, aki regisztrált, hozzájuthat az első vakcinához. Eddig 3 millió 760 ezren kérték a védőoltást.

A regisztráció során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet. Eszerint amennyiben elérte a 2,5 milliót a beoltottak száma:

  • A kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek.
  • Az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk. A boltokban biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent,  és a kint várakozóknak is be kell tartaniuk a 1,5 méteres távolságot. Az üzletekben folyamatosan biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét és a bevásárlókocsikat, kosarakat folyamatosan fertőtleníteni kell.

A kormány az újranyitás soron következő lépéseiről mindig egy héttel előre, az Operatív Törzs révén tájékoztat.

A védettséget igazoló kártyák postázása folyamatos, az igazoláshoz rendelt jogosítványokat hamarosan meghatározza a kormány a nemzeti konzultáción kapott válaszok figyelembevételével.

Fontos döntések még:

  • Április helyett március végén kifizették a családtámogatási ellátásokat, a családi pótlékot, a GYES-t, a GYET-et, a fogyatékossági támogatást és a vakok személyi járadékát.
  • Az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, a munkáltatói járulékokat továbbra sem kell megfizetni az érintett dolgozók után. A megítélt hozzájárulást a lehető leghamarabb folyósítják a cégek részére.
  • Április 5. helyett 7-éig lehet utazni a márciusi helyközi bérletekkel. A cél, hogy a járványhelyzetben elkerülhető legyen a tömörülés a jegypénztáraknál.
  • Visszamenőlegesen is igényelhető az ingyenes internet a digitális oktatásban részt vevő általános- és középiskolás diákoknak, valamint pedagógusoknak. A jogosultságot egyszer kell igazolni, az a veszélyhelyzet végéig érvényes marad.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete továbbra is csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást ad. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Az óvodákban és az iskolákban a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről. Az Egri Tankerületi Központ intézményeiben naponta 50-80 gyermek felügyeletére kerül sor. A gyermekek étkeztetését az önkormányzatok biztosítják.

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!

Áldott húsvéti ünnepeket! Vigyázzunk egymásra!