85 ezer felé közelít a beoltottak száma Heves megyében

A teraszok nyitása lehet a következő lépés

A járvány kezdete óta 18 735  Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 3 071 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 608 fertőzött személy van. Országosan átlépte a 3 milliót a beoltottak száma, míg Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére 85 ezer fő lesz, akik legalább az első oltásukat megkapták. Amennyiben az országos adat eléri a 3,5 milliót, életbe léphet a védelmi intézkedések feloldásának következő fokozata. Ezúttal a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitására kerülhet sor. A megbetegedési és halálozási adatok azt mutatják, hogy a járvány harmadik hulláma még nem ért véget, ezért változatlanul fontos a védelmi intézkedések maradéktalan betartása és a regisztráció az oltásra.

Az elmúlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban. Míg hazánkban a lakosság 30,7%-a már kapott oltást, addig az uniós átlag 15,8%-os. Az a cél, hogy május végére mindenkit beolthassanak, aki regisztrált. Az eddig oltásra jelentkezett idősek 90 százaléka már megkapta a vakcinát. A bölcsődéktől a gimnáziumokig 200 ezer oktatási dolgozó kapott védőoltást a pedagógusok soron kívüli vakcinázása során. Az országos oltási munkacsoport harmadik körben is lehetőséget biztosít a bölcsődei, iskolai, óvodai dolgozók soron kívüli oltására. Ennek keretében hétvégén közel 30 ezer pedagógust várnak a kórházi oltópontokra.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

A kormány „Az oltás életet ment” jelszóval kampányt indít az oltakozás népszerűsítésére. Az óriásplakátokon ismert emberek buzdítják a lakosságot a vakcina felvételére. A társadalmi immunitás eléréséhez 6 millió embert kellene beoltani Magyarországon.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehetőség van leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció.

A jelentkezés során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség.

A koronavírus elleni védekezéssel, illetve a gazdaság újraindításával összefüggésben a kormány a következő döntéseket hozta:

  • Érvénytelenített TAJ-szám esetén is jár az ingyenes oltás, illetve a Favipiravir nevű gyógyszer is.
  • A vendéglátóhelyek teraszainak újranyitásával párhuzamosan a kormány eltörli a vendéglátókat érintő közterület-használati díjakat, és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos adminisztrációs nehézségeket.
  • Májusban is jár a bértámogatás a vendéglátóhelyeknek. Eddig több mint 26 ezer vállalkozás mintegy 163 ezer munkavállalója számára élt ezzel a lehetőséggel.
  • Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak.
  • Elindul a Magyar Falu vállalkozás-újraindítási program. Ennek legfontosabb célja az, hogy minél több munkahelyet meg lehessen őrizni, vagy akár újakat létesíteni a kistelepüléseken.

Amennyiben a beoltottak száma országosan eléri a 3,5 milliót, életbe léphet a védelmi intézkedések feloldásának következő fokozata. Ezúttal a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitására kerülhet sor. Ekkor dönt a kormány arról is, hogy milyen intézkedéseket hoznak akkor, ha az átoltottság eléri a 4-4,5 millió főt. A 4 milliós átoltottság felett jöhetnek az olyan szabályok is, amelyek kapcsán szerepet kaphat az oltási igazolvány.

Az eddig is nyitva tartó bölcsődék mellett április 19-én, hétfőn visszatér a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozataiban és újra nyitnak az óvodák. Az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás. Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Az írásbeli vizsgák május 3-án kezdődnek. Az érettségi vizsga letétele nem kötelező, aki úgy dönt, hogy mégsem akar vizsgázni, az szeptemberig visszaigényelheti a befizetett díjat.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete továbbra is csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást ad. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Az oltás életet ment! Együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!