100 ezer felé közelít a beoltottak száma Heves megyében

Szombattól kinyithatnak a teraszok

A járvány kezdete óta 19 518 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 2 179 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 557 fertőzött személy van. Mára országosan 3,5 millióan kapták meg legalább az első oltásukat, jövő héten pedig a 4 milliós átoltottsági szintet is átlépjük. Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére közel 100 ezer lehet azoknak a száma, akik legalább az első oltásukat megkaphatták. Az országos oltottsági adatoknak megfelelően életbe léphet a védelmi intézkedések feloldásának következő fokozata. Szombattól kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és a kijárási tilalom kezdete este 11 órára tolódik. A járvány harmadik hulláma még nem ért véget, ezért továbbra is fontos az oltásra való regisztráció.

Magyarország változatlanul az élen jár az Európai Unióban az átoltottság terén. A WHO, az egészségügyi világszervezet elnöke,Hans Kluge is elismerését fejezte ki a magyar kormány járványügyi védekezése kapcsán. A következő tíz napban 1 millió 480 ezer oltóanyag érkezik Oroszországból és Kínából. Az oltás folyamatának gyorsítása érdekében internetes időpont-foglalási rendszert tesztelnek négy városban, az egyetemi oltópontokon. Egyelőre az a 70 ezer regisztrált élhet a lehetőséggel, aki sms-üzenetben tájékoztatást kapott. Ha a rendszer beválik, az online időpontfoglalást minden kórház oltópontjára bevezetik.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

Megkezdődhet a papok, lelkészek tömeges oltása is, akik kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban. Többek között kórházakban látnak el feladatokat, iskolákban oktatnak és temetési szertartásokat végeznek a járvány idején is.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehetőség van leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció.

A jelentkezés során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség.

Az oltási regisztráció kezdete óta eddig több mint 4,3 millióan jelezték, hogy szeretnék beoltatni magukat, 69 százalékuk már meg is kapta a vakcinát. A beoltottak számának növekedésével folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, az új fertőzöttek száma fokozatosan csökken, de a nyájimmunitás eléréséhez 6 millió embert kellene beoltani Magyarországon.

A koronavírus elleni védekezéssel, illetve a gazdaság újraindításával összefüggésben a kormány a következő döntéseket hozta:

  • Az ágazati bértámogatásra jogosultak májusban is igényelhetik a bérek 50 százalékát fedező támogatást a munkaügyi központok foglalkoztatási főosztályain.
  • Április 20-tól megszűnt a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben.
  • Egyszerűbb feltételek mellett, a korábbinál is többen igényelhetik az otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat. Bővült az otthonfelújítási támogatás igénylésénél elszámolható felújítások köre. A Nemzeti Mintaterv Katalógusból letölthető családi házak tervdokumentációinak adaptációs költségei is elszámolhatók a CSOK-ból. Az otthonfelújítási kölcsön felvételénél a kölcsönt igénylő olyan közeli hozzátartozót is bevonhat adóstársként, aki nem tartozik a támogatotti körbe. A 2020-ban megkezdett építkezésekre vonatkozó adó-visszatérítési támogatás kapcsán átmeneti kedvezmények vehetők igénybe.
  • Szombaton kinyithatnak a teraszok, amelyek az üzletekkel együtt este fél 10-ig lehetnek majd nyitva. A kijárási tilalom kezdete egyúttal este 11 órára tolódik. A NÉBIH ajánlásokkal segíti a nyitásra készülő vendéglátósokat.

A 4 milliós átoltottság felett nyithatnak többek között a színházak, szállodák, mozik, konditermek, amelyek látogatásában szerepet kap az oltási igazolvány is. A kormány álláspontja szerint az igazolvány teszi majd lehetővé a zökkenőmentes külföldi utazást is.

Hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. Országszerte az óvodások 60, míg az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. Az iskolák felső tagozatain és a középiskolákban az újra nyitás 2021. május 10-én lesz.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 15 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 15 fő rendelkezik, hatósági karanténban pedig 54-en vannak.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete továbbra is csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást fog adni. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, akik önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Az oltás életet ment! Együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!