Szombattól nyithatnak az éttermek és a szállodák

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 20 034 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 2 008 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 480 fertőzött személy van. Csütörtök estére országosan több mint 3 millió 900 ezren megkapták az első védőoltást, mára ez a szám eléri a 4 milliót, így életbe léphetnek az új szabályok. Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére több mint 110 000 lehet azoknak a száma, akik legalább az első oltásukat megkapták. A vakcinának köszönhetően javul a járványügyi helyzet, de változatlanul fontos az oltásra való regisztráció.

Az oltási hajlandóság folyamatosan nő Magyarországon, mára eléri a 4 milliót a beoltottak száma, ezért szombattól életbe lépnek az újraindítás újabb lépései. Eszerint:

 • A kijárási tilalom kezdete mindenki számára este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni.
 • A védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt megnyílnak az éttermek belső terei, a szállodák, az állatkertek, a vadasparkok, a színházak és a múzeumok.
 • Az edzőtermeket és az uszodákat csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a 18 év alatti versenysportolók használhatják.
 • A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a kulturális- és sportrendezvényeken. A közterületeken és a boltokban továbbra is kötelező lesz a maszkhasználat.
 • A védettségi igazolványokat a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának kell ellenőriznie. Hiányosság esetén a szolgáltató 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő bírsággal, a legsúlyosabb esetben egy éves bezárással is sújtható.
 • Országszerte május 3-tól előzetes időpontfoglalás után indul az egynapos sebészet, április 29-től pedig mindenki számára elérhetőek lesznek a szűrővizsgálatok.
 • A védettségi igazolvánnyal karanténkötelezettség nélkül be lehet majd jönni az ország területére.
 • Az idősotthonok védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Országszerte folyamatos a tömeges vakcinázás a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az online időpontfoglaló rendszer tovább működik, a Sinopharm mellett május 3-tól május 7-ig már az AstraZeneca vakcinával történő oltásra is kérhet bárki időpontot, aki regisztrált. Az online időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu.

Hamarosan sor kerülhet a 16-18 éves korosztály oltására a Pfizer-vakcinával, de a fiatalabb, 12-16 éves korosztály olthatóságát még vizsgálják.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehetőség van leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció.

A jelentkezés során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség.

A koronavírus elleni védekezéssel, illetve a gazdaság újraindításával összefüggésben a kormány a következő döntéseket hozta:

 • Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentességéről szóló javaslatát, ami 2022 januárjától lép életbe. A fiataloknak ez átlagosan havi 40 ezer forint megtakarítást jelent.
 • Azoknak a 25 év alatti házaspároknak, akik szeretnék igénybe venni az első házasok kedvezményét, de az szja-mentesség miatt nem tudják, a házassági adókedvezmény akkor kezdődik, amikor valamelyikük betölti a 25. életévét.
 • Pótlólagos, 0,6 százalékos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt. Ezzel a 2,5 millió nyugdíjas összesen 26 milliárd forinthoz jutna.
 • Az év végéig szabad az átjárás a Szép-kártya egyes alszámlái között.

Fontos döntések még:

 • Május 1-jétől ismét lehet jegyet vásárolni a buszvezetőktől.
 • Az újraindítást segítő uniós pénzalapból Magyarország csak a vissza nem térítendő támogatást veszi fel. Az összeg jelentős részét az egészségügyre és a fenntartható zöld közlekedésre fordítják.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 13 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 12 fő rendelkezik, hatósági karanténban pedig 39-en vannak.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást fog adni. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, akik önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Az oltás életet ment! Együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!