DATA: Komoly segítség az autizmussal élő embereknek

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Kővári Edit elnök asszony áldozatos munkájáért, amellyel hozzájárul az Autisták Országos Szövetségének sikeréhez, elérve azt, hogy a fogyatékossággal élő emberek részesei legyenek Magyarország befogadó közösségének. Ma Magyarországon közel egymillió embert érint a fogyatékosság ügye. A társadalom többi tagjának és Magyarország Kormányának egyik legfőbb feladata, hogy biztosítsa, hogy mindannyian teljes életet élhessenek: az érdekképviseleti civil szervezeteket bevonva olyan társadalomért dolgozunk közösen, amelyben fogyatékos és ép ember egyaránt megtalálja helyét. Ehhez a partnerségen alapuló közös jövőhöz kíván a magyar kormány minden rendelkezésére álló támogatást megadni –  közölte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.


Magyarország Kormánya

A DATA autizmusban érintett személyek számára kifejlesztett digitális szoftverrendszer. Az autizmus spektrumzavar az agy fejlődésének biológiailag meghatározott zavara, mely több területen, így a szociális és kommunikációs funkciókban, továbbá a rugalmas gondolkodásban és viselkedésben okoz az átlagostól minőségileg eltérő fejlődést. A mobiltelefonon vagy tableten futó applikáció és internetes tervező felület a mindennapi élethelyzetekben, akár a fogmosásban, öltözködésben, ételkészítésben, bevásárlásban segít. Sőt, még az ügyintézésben, az orvosnál és az iskolában is. A DATA-t akár óvodások és felnőttek is használhatják.

„2017-ben jelent meg egy pályázati felhívás, amelyben olyan projektötleteket vártak, amik fogyatékkal élő személyeknek segít a napi életük minél önállóbbá tételében. Dr. Győri Miklóssal, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar vezetőjével megírtuk a pályázatot”

– meséli Kővári Edit, akinek azért is volt szívügye a DATA, mert 18 éves gyermeke autista. – Számunkra a kérdés az volt, hogyan lehet úgy megcsinálni az applikációt, hogy mindenkinek abban segítsen, amiben szüksége van rá. A DATA applikáció egyénre szabott megoldásokat kínál, az autisták otthonán kívül is támogatást tud nyújtani. Azokat a segítségeket, melyeket eddig papírból készítettünk és kreatív megoldásokkal használtunk főként laminált képek, ábrák formájában, most egy applikáción belül elérhetőek.

A DATA applikációhoz tartozik egy webes tartalomtervező felület. Ez teszi lehetővé, hogy a segítő tartalmakat a konkrét személynek a konkrét napra, élethelyzetre megtervezzék, majd szinkronizálják arra az okos készülékre, ami az ő kezében van. Vannak előre feltöltött úgynevezett mintatartalmak is, amiből választhatnak.

”A DATA applikációban főként olyan élethelyzetekből készítettünk tartalmakat, mint például banki készpénzfelvétel, vérvétel vagy fogászati kezelés. De belekerültek a koronavírussal kapcsolatos tartalmak is, például, hogy hogyan csinálnak PCR tesztet„ – tette hozzá Kővári Edit.

Az autisták nehezen osztják meg élményeiket és kérnek segítséget, a DATA applikáció ebben is segít.

”Amikor nincs velem a gyermekem, akkor a nála lévő applikáció segítségével az eseményekről, élethelyzetekről smile-s, vagy akár szöveges visszajelzést is tud küldeni nekem a tervező felületre. Vagyis láthatom napközben, hogyan érzi magát, mi okoz neki gondot. Ez rendkívül fontos, mert így tudhatjuk, mire kell jobban figyelni, több, vagy másféle támogatást készíteni, esetleg egy-egy társas szituációt közösen értelmezni és tanulni. Ezek a segítségek jelentik az autista gyermekek és felnőttek számára az érzelmi biztonságot, a kiegyensúlyozottabb, önállóbb és boldogabb mindennapokat!„

Az Autisták Országos Szövetsége Egy lépéssel közelebb nevű online rendezvényén május 21-én, pénteken mutatta be az applikációt.

Az applikáció ösztönzi a felhasználót arra, hogy minél önállóbban és pontosabban használja a megtervezett tartalmakat, ami végigvezeti őket akár egy teljes napon, de segít abban is, hogy a környezet megértőbb és együttműködőbb legyen. A DATA applikáció, bár közvetlenül az autista személyek támogató eszköze, komoly segítség azoknak is, akik a mindennapokban mellettük vannak, támogatják őket. Ennek segítségével tud kooperálni velük a környezetük, hiszen bárki számára értelmezhetőek az applikációba betöltött információk.