A hatalomszerzésről szól a mostani Gyurcsány-show

Az őszödi beszéd elhangzása után eltelt 15 év és a magyarországi baloldalt még mindig Gyurcsány Ferenc vezeti- mondta Nyitrai Zsolt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnöki megbízott rámutatott, hogy a mostani színjáték, az előválasztás, ez a Gyurcsány-show is pusztán arról szól, hogy minden áron meg tudják szerezni a pénzt és a hatalmat.


Kossuth Rádió

Éppen 15 éve, hogy elhangzott Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszéde. Az akkori miniszterelnök az MSZP-frakció zárt ülésén beszélt arról, hogy a választás előtt hazudtak az embereknek.

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig” – mondta 2006-ban Gyurcsány Ferenc.

A szeptember 17-én kiszivárgott beszédet követően tüntetéssorozat kezdődött Budapesten és több vidéki városban. Ez vezetett az MTV Szabadság téri székházának ostromához, majd az október 23-i véres eseményekhez.

A 2006. október 23-i, az 56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján tartott békés Fidesz-KDNP megemlékezés szervezője Nyitrai Zsolt volt. A miniszterelnöki megbízott a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában idézte fel az akkori eseményeket.

„2006. október 23-a nemzeti ünnepünk, amelynek szent napnak kellett volna lennie, hiszen az 56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója volt. A Fidesz-KDNP mint a legnagyobb, akkor ellenzéki pártszövetség mindenképpen méltó módon kívánt megemlékezni a forradalom és szabadságharc hőseiről”

– mondta.

Nyitrai Zsolt megemlítette, hogy szervezőként kettős célja volt a megemlékezés helyszínének megválasztásával. Egyfelől távol akartak maradni a központi rendezvényektől, a Kossuth téri zászlófelvonástól, az állami megemlékezésektől és azoktól a helyszínektől, ahol például külföldi vendégek voltak és ahová tüntetéseket jelentettek be.

„Azt gondoltam, hogy legyünk ennél távolabb, ezért is választottuk az Astoria környékét. Másrészt kerestünk egy történelmi helyszínt, ahol vannak szabadságharcos emlékek és a közelben van a Pilvax kávéház, de Landerer nyomdája is ott található. Tehát a magyar szabadságszeretet és szabadságküzdelem helyszíneire mentünk. Annak rendje-módja szerint a jogszabályoknak megfelelően mindent bejelentettünk a hatóságoknak, akik ezt engedélyezték.”

A miniszterelnöki megbízott a rendőrség szerepéről szólva a későbbi véres eseményekben elöljáróban leszögezte: minden tisztelete a rendőröké és a rendőri hivatásé, különösen a koronavírus időszakában tanúsított kiállásuk miatt, de a 2006-os eseményeket komoly szakmai hibának tartja.

„2006 október 23-án a rendőrség meghasonlott. Megítélésem szerint a rendőri vezetők politikai nyomásra nagyon komoly szakmai hibákat követtek el, ezt már észleltük a nap folyamán is. Ha a legnagyobb szakmai hibákat kell kiemelni, akkor el tudom mondani azt, hogy az ott lévő rendőrökön- amit több fénykép- és videófelvétel is bizonyít- nem volt például azonosító jel, amit jogszabály ír elő. Szerintem nagyon komoly hiba volt az is, hogy a tüntetőket az Erzsébet térről a mi békés megemlékezésünk irányába nyomták, terelték szándékosan.”

Komoly felelőtlenségnek nevezte, hogy a provokátorokkal és radikálisokkal kiegészült feldühödött tömeget rányomták a békés megemlékezőkre. Legmegrázóbb élményként azokat a pillanatokat idézte fel, amikor a rendőrség tömegoszlatásba kezdett.

„Még véget sem ért a megemlékezésünk, elkezdték a tömegoszlatást. Békésen megemlékező nők, gyermekek közé lovakkal berontottak és ütöttek-vertek mindenkit, súlyos, maradandó sérüléseket okozva.”

Nyitrai Zsolt a baloldalon jelenleg zajló politikai eseményekkel kapcsolatban megjegyezte:

„15 év eltelt és a magyarországi baloldalt még mindig Gyurcsány Ferenc vezeti. A mostani színjáték, ez az előválasztás ez a Gyurcsány-show amit tapasztalunk, az is pusztán arról szól, hogy minden áron meg tudják szerezni a pénzt, meg a hatalmat”.