Kezdődik a 12 és 16 év közöttiek oltása, ismét lehet Falunapot tartani

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 20 821 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 247 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 67 fertőzött személy van. Magyarországon az oltásoknak köszönhetően véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de a vírus továbbra is jelen van. A koronavírus ellen változatlanul az oltás jelenti az egyetlen védelmet.

Jövő héttől átáll az ország a készenléti oltási rendre. Ez azt jelenti, hogy országszerte csak néhány oltóhelyet tartanak fenn, a háziorvosoknál már nem lesz elérhető vakcina. Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy szülői hozzájárulással és előzetes regisztrációt követően engedélyezi a 12 és 16 éves korosztály vakcinázását is. A külhoni, még oltásra váró magyarok és a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak a vakcinára.

Minden Magyarországon használt koronavírus elleni oltóanyag hatásos és biztonságos. A koronavírus-elleni oltásra a www.koronavirus.gov.hu-n lehet regisztrálni. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehet leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció. A jelentkezés során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van mód.

Június közepétől újabb enyhítések és szabályozások lépnek életbe. Ezek a következők:

 • Június 14-étől már lehet falunapot tartani. Az ötezer lakos alatti település szabadtéri rendezvényén védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de ott egy időben legfeljebb 1500 ember tartózkodhat.
 • A koronavírus ellen védett felnőtt felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken.
 • Ismét lehet tartani diplomaosztókat, így várhatóan közel 50 ezer végzős hallgató ünnepelheti méltó módon felsőfokú tanulmányai lezárását.
 • Június 15-étől az önkormányzatok a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma.
 • Mindenki, aki a védekezésben részt vett (például ápolók, szociális dolgozók, területi közigazgatásban dolgozók), tíz nap szabadságot kapnak. Ezt nem lehet kifizetni, minden érintettnek ki kell vennie, mert az a cél, hogy pihenhessenek.
 • Mindazok, akik az első oltást követően nem veszik fel a második adag oltást, elvesztik a védettségi igazolvány nyújtotta előnyöket.

Az enyhítések részei az élet újraindításának, amelyben Magyarország a magas átoltottságnak köszönhetően hetekkel megelőzte az európai országok nagy részét.

Magyarország Kormánya nemzeti konzultációt indít a gazdaság újraindításáról, a stabilitás megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről. Lezárul a gazdaságvédelem szakasza és az újraindítás következik. Ezzel összefüggésben Orbán Viktor miniszterelnök a következő javaslatokat tette a kormánynak:

 • Ha Magyarországon sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején visszaadják annak a személyi jövedelemadónak a jelentős részét, amelyet 2021-ben befizettek a költségvetésbe.
 • A 200 ezer forintos minimálbér eléréséhez segítséget kell adni a kis- és középvállalkozásoknak az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével.
 • Szeptemberig fennmarad a hitelmoratórium.
 • A 13. havi nyugdíj visszavezetésének folyamatát végig kell vinni. A következő évben oda kell adni a 13. havi nyugdíj második heti részletét is.

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára két új operatív törzset állítanak fel. Létrejön a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs, valamint a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs.

Fontos döntések még:

 • A garantált bérminimummal megegyező összeget, 219 ezer forintot kaphatnak a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenységet folytató önfoglalkoztatók. Az egyszeri támogatás mintegy 100-120 ezer érintett – mások mellett például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók – számára könnyítheti meg az újraindulást.
 • Június elejétől szélesebb körben vehető igénybe a vállalatok munkaerő támogatása, amely egy álláskereső foglalkoztatását fél éven át akár 600 ezer forinttal ösztönözheti.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 3 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 3 fő rendelkezik, hatósági karanténban pedig 4 fő van.

A Markhot Ferenc Kórházban részlegesen feloldották a látogatási tilalmat. A látogatás feltétele a védettségi igazolvány bemutatása. Egy napon egy beteget egy fő látogathat meg, legfeljebb hatvan percig.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban és a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, a pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, akik önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Az oltás életet ment! Együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!