Mivel foglalkozik az új operatív törzs?

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, az újraindításért felelős operatív törzs tagja válaszolt a Blikk kérdéseire.

Mi a most megalakult közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs feladata?

Az a feladata a Novák Katalin családügyi miniszter által vezetett testületnek, hogy most, amikor letörtük a koronavírus-járvány harmadik hullámát, újrainduljon a közösségi élet, a mostanra idejétmúlt akadályokat lebonthassuk, hogy lehessen táborokat, rendezvényeket tartani. Ezekre fogunk javaslatokat tenni egészen addig, amíg meg nem valósulhat a teljes nyitás.

Az EMMI korábban arról rendelkezett, hogy ne lehessen augusztus utolsó hetében iskolai táborokat tartani. Ez is egy idejétmúlt szabály?

Szerintünk igen. Javasoljuk ennek pontosítását, hogy lehessen például gólyatáborokat szervezni, amelyeket jellemzően augusztus végén, szeptember elején szoktak tartani. Azon leszünk, hogy a jogszabályi keretek között a lehető legszélesebb körben nyissuk ki a kapukat a rendezvények előtt, mivel a hosszú bezártság miatt mindenki éhezik a kulturális rendezvényekre és közösségi eseményekre.

Tavaly le kellett fújni a járványhelyzet miatt az augusztus 20-i tűzijátékot. Idén megtartják-e?

Arra készülünk, hogy méltóképpen ünnepeljük meg az augusztus 20-át mind a fővárosban, mind az egész országban. Jelenleg nem látunk semmi jelét, hogy ne tarthassuk meg.