Csak az embereken múlik, hogy mikor vehetjük le a maszkot

5,5 millió beoltott esetén megszűnik a kötelező maszkhasználat a belső terekben, és védettségi igazolvány sem kell majd a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott közösségi oldalán a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs keddi ülését követően.

A járvány harmadik hulláma véget ért, és magas az átoltottság Magyarországon – erősítette meg az ülés után tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin. Azt is elmondta, hogy Magyarország Kormánya elfogadta a javaslatukat, így 5,5 millió beoltott elérése esetén „általánosságban búcsút mondhatunk a maszkoknak”. Ezzel együtt

a védettségi igazolvány használata is szűkül: szállodákban, éttermekben, fürdőkben már nem lesz rá szükség, de lesznek tömeges zenés, táncos rendezvények, ahol továbbra is kelleni fog a kártya.

– Ha a regisztráltak minél gyorsabban felveszik az oltást, akkor néhány nap múlva is elérhetjük ezt a határt – mondta a miniszter, aki szerint csak a magyar embereken múlik, mikor lélegezhetünk fel.

Az ülést követő tájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy a mai tanácskozás a kulturális újraindításról szólt. Elhangzott, hogy

a kormány több tízmilliárd forint pluszforrást fog a kultúrába invesztálni a következő időszakban.

Fekete Péter államtitkár kiemelte, hogy a kulturális élet szereplői nagymértékben segítették a védekezést, aktívan részt vállaltak a vírus legyőzését segítő kampányokban. – Az élet újraindításának motorja a kultúra – jelentette ki Fekete Péter, aki szerint különböző programokat készítettek elő a pandémia idején, melyek most megvalósulhatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy a művészek, zenészek gázsit kaptak előre, melyért cserébe most, hogy enyhült a járványhelyzet fellépéseket fognak vállalni. Beszélt arról is, hogy várható a Térzene program újraindítása, illetve a templomi zenészek is támogatásokat kaptak, és mostantól nemcsak szakrális, hanem kulturális helyszínekként is fognak működni az imahelyek.