Magyarország jó úton jár

Itt élünk Európa szívében, köszönettel és hálával tartozunk országunk megálmodóinak, elődeinknek, akik megőrizték a magyar szívet, a magyar lelket és a magyar gerincet. Nekünk, mai magyaroknak sem kisebb a feladatunk, meg kell őrizni és tovább kell adni a hitünket, a nyelvünket, a kultúránkat, a hagyományainkat. Meg kell védenünk mindazt, ami az értékeinknek otthont ad, országunkat, MagyarországotA magyar modell működik, Magyarország jó úton jár – jelentette ki Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából, a Megyeházán rendezett ünnepségen.


Eger Hírek

Mi magyarok sokat adtunk az emberiségnek tudományban kultúrában, sportban. Mindig ott vannak az elsők között a magyarok. Büszkék vagyunk többek közt Karikó Katalinra, Zsigmond Vilmosra, Gerevich Aladárra – húzta alá Nyitrai Zsolt majd hozzátette- az elmúlt több mint ezer év alatt sokszor gyülekeztek viharfelhők Magyarország egén, de mindig kisütött a nap, 150 év alatt sem lettünk törökké. Az hogy élünk is itt vagyunk, az nem magától értetődő, Magyarország mindig megvédte magát, ezt kell tennünk a jelenben és a jövőben is.

Oda kell figyelnünk, mert vannak a világban akik más jövőt képzelnek, megkérdőjelezik a családot, hitet és a nemzetet, pedig csak erre lehet jövőt építeni – emelte ki a honatya.

Magyarország ma jó úton jár, köszönhetően az egészségügyi ellátórendszernek letörtük a koronavírus-járvány harmadik hullámát, köszönhetően az egészségügyi dolgozóknak, az emberek fegyelmezettségének és a sikeres oltási stratégiának. Ma Magyarország Európa legbiztonságosabb országa, sikeresen újra tudtuk indítani a gazdaságot és a turizmust. Mindennek az eredménye, hogy a gazdaság visszatért a járvány előtti teljesítményhez, így csaknem 18%-os GDP növekedés várható, ilyenre nem volt példa a rendszerváltoztatás óta

– húzta alá. Kifejtette – így biztosan lesz nyugdíjprémium és megvalósulhat a családok adóvisszatérítése. Sosem dolgoztak annyian mint most, a munkanélküliségi arány az egyik legalacsonyabb Európában.

Egyre több területen adunk mintát a világnak, a magyar modell működik, Magyarország jó úton jár

– hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Augusztus 20-a, az államalapítás alkalmából már hagyomány, hogy Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, képviselői  elismerő oklevéllel köszöni meg a kiemelkedő tevékenységet nyújtó személyek munkáját, akik jelentős mértékben hozzájárultak  Eger és vonzáskörzete további fejlődéséhez, hírnevének erősítéséhez. Csütörtökön a megyeházán Lőrincz György borász és Sike András olimpiai bajnok birkózó munkáját köszönte meg.

Lőrincz György Országgyűlési képviselői elismerésben részesült az államalapítás ünnepe alkalmából. Lőrincz György 1967. április 15-én született Egerben, itt végezte középiskolai tanulmányait, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. 1991-ben szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, 1998-ban ugyanott doktorált, majd 2011-2014 között a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hallgatója lett. 1994-ig az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borásza, majd 1995-2002 között az EGERVIN technológiai vezetője lett. 2002-ben megalapította a St.Andrea Szőlőbirtokot, melynek vezetője, borásza, társtulajdonosa lett. A borászat nevét feleségéről kapta, aki a birtokon elsősorban marketing, rendezvényszervezés, kóstoltatás, arculati tevékenységeket látja el és akivel együtt négy gyermeket neveltek. Amerre szőlőt művelnek, Mária-szobrok nőnek ki a földből – innen is ismerik a kiváló egri borászt, aki vallja, hogy Istentől kapta a hivatását. A St. Andrea Szőlőbirtok négy településen kilenc dűlőben, összesen 45 hektáron művel szőlőt. Egri borházasításai, a vörös bikavérek és a fehér egri csillagok nemzetközi szinten is ismertek és kedveltek.

Számos elismerést, díjat követően július elején a Decanter World Wine Awards versenyen – amely a világ egyik legrangosabb borversenye – az egri St. Andrea szőlőbirtok és pincészet Nagy-Eged dűlő egri bikavér Grand Superior 2017-es bora bekerült a világ ötven legjobb bora közé. A magyar borászat története legnagyobb sikerének kovácsa apa és fia, idősebb és ifjabb Lőrincz György.

Országgyűlési képviselői elismerésben részesült Sike András. Egri birkózóként 1988-ban a szöuli olimpián aranyérmet nyert, idén pedig, mint a kötöttfogású birkózó válogatott kapitánya készítette fel a csapatot a tokiói olimpiára, ahonnan a Lőrincz Viktor ezüst, míg testvére Tamás aranyérmet szerzett.

Sike András Egerben született 1965.-ben, a család harmadik gyermekeként. Szentdomonkoson nőtt fel, és elsősorban futballozott. Miután 8 évesen Egerbe költöztek, a focinál alacsony termete miatt nem vették számításba. A birkózóterembe a testvérét kísérte el, ekkor pecsételődött meg a sorsa. 17 évesen, 1982-ben került a fővárosba, és hamarosan már a juniorok között Európa- valamint világbajnoki érmeket szerzett. 1985-ben már magyar bajnok volt, és bekerült a felnőtt válogatott keretébe is. Az Európa-bajnokságról egy hatodik hellyel tért haza. A 88-as májusi Eb-n megszerezte első felnőtt érmét. Majd következett az olimpia. „A bronzot elhozod” – ezzel a mondattal indította útnak Szöulba a Fradi birkózóedzője, Szőnyi János az 57 kilós Sike Andrást. Abban az évben a norvégiai Európa-bajnokságon már szerzett egy bronzérmet a 23 éves versenyző.

A 92-es olimpián megsérült a könyöke az első meccsen, így a címvédésről így rögtön le kellett mondania. Becsületből végigbirkózott, a tizedik hely lett az övé. Mindezek után nemsokára elkezdte edzői pályáját. Tanítványa, Bácsi Péter megszerezte az ő pályafutásából hiányzó világbajnoki aranyakat, egyet épp Budapesten. Az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánt is ő készítette fel. Jelenleg a válogatott kapitánya.