Megnyílt a XXV. Egri Bikavér Ünnep

Városi költségvetési forrásból, az egri önkormányzat, a hegyközség és a Borműhely közreműködésével készülhet el az az előterjesztés, amely a helyi és országos bormarketing mellett tartalmazhatja az egri borospohár elkészítésének konkrét tervét is. Ezt a javaslatot tette Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője a 25. Egri Bikavér Ünnep megnyitóján.


Eger Hírek

Harmincöt borászat részvételével nyitott meg a 25. Egri Bikavér Ünnep az Érsekkertben. A hagyományokhoz híven a borászatok kínálata mellett azok boraihoz igazodó, kifejezetten az ünnepre készült ételekkel is várják az érdeklődőket. A megnyitón Simkó Zoltán, Eger Város Hegyközsége elnöke az elmúlt év nehézségeiről beszélt. Meglátása szerint a szállodák, éttermek bezárása és a borexport leállása a kisebb borászatokat igen érzékenyen érintette. A Bikavér Ünnepen azonban a kiállítók magas száma azt mutatja, hogy a borászatok összefogtak és közösen dolgoznak az érvényesülésért.

Az ünnepségen Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője egy Victor Hugo idézettel kezdte köszöntőjét:

„Isten megteremtette a vizet, de az emberi kéz készít bort belőle”

– mondta, majd az elmúlt esztendő világra szóló Egri borvidéki sikereiről beszélt.

„Meg kell dicsérnünk a szőlészeket és borászokat, büszkék lehetünk rájuk, hiszen az Egri borvidék napjainkban a világsikerekről szól. Ebben az esztendőben Thummererék Chardonnay Battonage bora a Chardonnay világbajnokságon 1. helyezést ért el, majd Lőrincz Györgyék 2017-es Grand Superior Egri Bikavére bekerült a legjobb ötven vörösborba a világon. Több, mint 18 ezer palack közül. Magyar vörösborral ilyen még nem történt. Kimondhatjuk, hogy egri borvidék világraszóló és hazája a nagyon komoly vörösboroknak és nagyon szép fehérboroknak és a ragyogó rozéknak úgyszintén” – fogalmazott.

A képviselő köszönetet mondott azoknak, akik negyed századdal ezelőtt életre hívták az Egri Bikavér Ünnepet, amely mára rendkívül nívós eseménnyé fejlődött és hírnévre tett szert hazánkban és külföldön egyaránt. Méltatta azt az összefogást, amely a pandémia miatt megváltozott világban is biztonságot hozott. Az átalakuló turizmus révén a külföldi turisták a biztonságos országokat, így hazánkat keresik majd fel és emelkedik a belföldi turisták aránya is. Ennek köszönhetően még több kedves vendég láthatja majd az egri történelmi emlékeinket, kiváló borainkat, a csúcsgasztronómiát és a gyógyító vizeinket.

Nyitrai Zsolt ezután köszöntötte a rendezvény díszvendégét, Nagy István agrárminisztert.

„Amikor én vittem az egri borvidék szőlészeinek, borászainak üzenetét, akkor a miniszter úr ajtaja mindig nyitva állt előttünk. Ezt köszönjük és a jövőben is számítunk Rád, a segítségedre, a szövetségedre”- mondta, majd köszönetet mondott és szakmai, gazdasági sikereket kívánt a szüreten dolgozóknak.

„Engedjék meg, hogy köszöntőm végén had éljek egy kezdeményezéssel szokásom szerint. Én arra kérném az egri képviselőket az önkormányzatban, hogy együttműködésben a hegyközséggel és együttműködésben a Borműhellyel, hogy készítsenek elő egy közös előterjesztést az Egri borvidékről. Ami szól bormarketingről országosan és helyi szinten egyaránt és szól egy egyedi borospohárról, amelyet meg tudunk alkotni közösen a borvidéki borospalack mellé. És rendeljünk ehhez költségvetési forrásokat a városi büdzséből”- javasolta Nyitrai Zsolt.

A 25. Egri Bikavér Ünnep díszvendége, Nagy István agrárminiszter köszöntőjében méltatta a szőlészeket és borászokat, akik a pandémiás időszakban is tették a dolgukat, szép borokat alkottak.

„Fejet hajtok és köszönetet mondok ezért a kitartó szorgalmukért és kitartó munkáért. Nélkülük ez a pohár üres lenne. Ehhez azonban kellett a kormányzati támogatás. Azzal a hírrel jöttem, hogy újabb támogatás lesz elérhető, másfél milliárd forinttal tudjuk segíteni azokat a borászatokat, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek az idegenforgalom, a vendéglátás elmaradása miatt”- jelentette be Nagy István. Hozzátette azt is, hogy az újonnan induló bormarketingre költségvetési forrásból 800 millió forintot csoportosítottak át.

„A szőlő a gyökerére támaszkodva vészeli át a természet erőinek támadását, míg nekünk magyaroknak ez a gyökér a kultúránk, a hagyományunk és a hitünk”

– zárta gondolatait az agrárminiszter.

Az Egri Bikavér Ünnepen átadták a 2020-as év egri szőlőtermelője és a 2020-as év egri bortermelője díjat is, valamint kihirdették a 25. Egri Borvidéki Borverseny eredményeit.