Nagy Feró is az Egri borvidéken szüretelt

Már hagyomány, hogy az Egri borvidéken közéleti személyiségek segítenek be a szüretbe, idén sem volt ez másként. Pénteken, az őszi napsütéses időben a Juhász Testvérek Pincészetének birtokán, az egerszalóki Ferenchegy-dűlőn ragadott metszőollót Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott és több ismert közéleti személyiség, mint a Kossuth-díjas Nagy Feró, a Beatrice frontembere, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Szendrei László a Heves Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, a NAK Heves Megyei Szervezetének elnöke és szüretelte a kékfrankost.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy amikor a közéleti szereplők jelképesen besegítenek a munkába, lényegében tiszteletüket fejezik ki a szőlőtermelők, borászok tevékenysége iránt. Mint mondta – ez egy kis reklám is a borvidéknek és az egri boroknak.

Az egri nedűk az utóbbi időszakban kiválóan szerepeltek a nemzetközi megmérettetéseken is – emlékeztetett a honatya. Példaként hozta, hogy a Decanter World Wine Awardson a St. Andrea Nagy-Eged dűlő Grand Superior 2017-es Egri Bikavér bora Best in show díjat nyert és ezáltal bekerült a világ 50 legjobb bora közé, valamint a Thummerer Pincészet 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage bora aranyérmet hozott haza Franciaországból, a Chardonnay világbajnokságról.

Arról is szót ejtett Nyitrai Zsolt, hogy rendszeresen konzultál az egri borászokkal és kezdeményezte, hogy készüljön el egy átfogó bormarketing, egy előterjesztés városi költségvetési forrásból, az egri önkormányzat, a hegyközség és a Borműhely közreműködésével, amely a helyi és országos bormarketing mellett tartalmazza az egri borospohár elkészítésének konkrét tervét is.

A Kossuth-díjas Nagy Feró, a Beatrice frontembere is besegített az idei szüretbe Nyitrai Zsolt meghívására, mint mondta, neki ez volt élete első szürete.

Nagy Feró nagy rajongója az Egri borvidéknek és nem mellesleg az egri boroknak, a Egri Bikavért kifejezetten szereti. Azt mondja, ha bort iszik, akkor elsősorban a száraz nedűket választja. A szüreten elmondta, nagyra becsüli a szőlészek, borászok munkáját,

A borász szakma szempontjából Juhász Ádám, a Juhász Testvérek Pincészet ügyvezetője, egri önkormányzati képviselő ismertette az idei szüretet és a dűlő sajátosságát. Elmondta, most egy magas tőkeszámú és a magas minőségű kékfrankos szőlőt szüretelnek, melyből kiváló bor születik majd, ami egyben a Bikavér alapja is. Hozzátette azt is, hogy az idei évben később kezdődött a szőlő virágzása és valamivel később is kezdődött a szüret, ennek ellenére a fehér szőlő már a pincében van.

Szendrei László a Heves Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, a NAK Heves Megyei Szervezetének elnöke hangsúlyozta – Eger és környéke olyan adottságokkal ami példátlan a világban. Szólt arról is, hogy megyeszerte 44 jégkármérséklő rendszer működik a termés védelme érdekében, valamint jelentős kormányzati támogatást is kapnak a gazdálkodók.

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke megköszönte a borászok áldozatos munkáját. Felelevenítette egy történetet is a bikavérrel kapcsolatban, amikor az olasz Pro Recco csapát fogadták és az egyik olasz játékosnak annyira ízlett a nedű, hogy még Genovába is küldeni kellett belőle.