Egy fejlett társadalom nem működhet civil szervezetek nélkül

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a fontosabb társadalmi csoportokról, mint például a polgárőrökről.


Heti Tv

A politikus elmondta, a miniszterelnök megbízásából végzik a munkájukat, ami arról szól, hogy a kiemelt társadalmi csoportok ügyét képviseljék, koordinálják a kormányzaton belül. Ami a kiemelt társadalmi csoportokat illeti, a megbízott szerint három nagy csoportra lehet őket osztani. Az egyiket a társadalmi élethelyzetük köti össze, legyen szó nyugdíjasokról, cukorbetegekről, fogyatékkal élőkről. A másik csoport tagjait az azonos hivatás köti össze, mint a védőnők, rendőrök, tanárok. A harmadik csoport tagjait az azonos életmód, hobbi köti össze, ők például a természetjárók és a horgászok.

A nyugdíjasokat illetően Nyitrai Zsolt elmondta, az Államkincstárral közösen indították el részükre a Jókor Magazint. Ez az ingyenes magazin e csoport számára közli a legfontosabb információkat. Az újság legfrissebb számát most juttatják el a kétmillió nyugdíjashoz, benne fontos közéleti információk mellett arról is tájékoztatást kapnak, hogy milyen juttatásokban részesültek az év elején.

Nyitrai Zsolt és titkársága tartja fenn a kapcsolatot az Országos Polgárőr Szövetséggel, amelynek több mint 65 ezer önkéntes tagja van, és amelyik immár 31-ik éve működik. Ez a civil szervezet az egyetlen, amelyik részt vesz a határ védelmében a rendőrökkel és a katonákkal együttműködve. A kormány stratégiai együttműködést kötött a polgárőrökkel, aminek köszönhetően jelentősen megnőtt a szervezet költségvetési támogatása, munkájukat modern eszközökkel segítik. A járvány időszakában a polgárőrök jelentős szociális feladatokat is elláttak, amiért csak köszönet jár nekik. 2012 óta köztestületként működik a Polgárőrszövetség, ami fontos, a munkájukat nagyon elősegíti. Az különösen örömteli, jegyezte meg, hogy egyre több fiatal csatlakozik a polgárőrökhöz, ezért is lehet mondani, a polgárőrség egy modern hazafiság. Azt is ki lehet jelenteni, hogy a kedvezőbb bűnügyi statisztikák a polgárőrség munkájának is köszönhetők, amit szerencsére az emberek is elismernek.

A politikus külön foglalkozott az ország legnagyobb civil közösségével, a több mint 700 ezer embert érintő Magyar Horgászok Szövetségével. A munkájuknak köszönhetően a kormányzat elismerte például, hogy a természetes vizek a horgászegyesületek kezelésében legyenek. Egyébként, tette hozzá, a MOHOSZ-szal is együttműködést kötött a kormány.