A magyar gazdák nélkül nincs polgári kormányzás 

A kormány folytatni kívánja a megkezdett fejlesztési és építkezési munkát a 2023-ban induló új közös agrárpolitikai stratégiai terv keretében.

Sajtótájékoztató

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdák nélkül nincs polgári kormányzás. Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal ezelőtt újította meg mind a NAK-kal, mind a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ) a stratégiai együttműködési megállapodást. Ennek üzenete, hogy a gazdák és a kormányzat a jövőben is számíthat egymásra.

A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy az elmúlt ciklusok alatt kialakult egyfajta agrárbéke a szektorban, és folyamatos volt a párbeszéd. 


    Beszélt arról is, hogy a polgári oldaltól az odafigyelést, az erkölcsi és az anyagi támogatást is megkapják a magyar gazdák, míg ha a baloldal alakítana kormányt, akkor a gazdák nem számíthatnának semmi jóra, számíthatnának viszont a földadó bevezetésére, hiszen a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen már megtette. 
    Nyitrai Zsolt arra biztatta a környékbeli gazdákat, hogy szavazzanak a Fidesz-KDNP-re, helyben pedig Földi Lászlóra, aki szavai szerint az elmúlt ciklusokban is meghallgatta és képviselte a magyar gazdákat.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: az elmúlt két év bebizonyította, hogy a magyar mezőgazdaság válságálló, megmutatta, hogy amikor a globális kereskedelmi kapcsolatok megroppantak, a magyar agrárium, a magyar gazdálkodók és a magyar élelmiszer-termelés nemcsak át tudta vészelni ezt, de erősödni is tudott.

A mostani háborús helyzet pedig megmutatja, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van a stabilitás, a béke és biztonság megteremtésére a magyar mezőgazdasági termelők számára is.

Ezért fontos, hogy elutasítsunk minden olyan kísérletet, amely a szankciókon keresztül nehéz helyzetbe hozná a magyar gazdákat. A kőolajat, a földgázt érintő szankciók magasabb energiahordozóárat, magasabb műtrágyaárat, nehezebb termelési körülményeket jelentenek. Ezért Magyarország következetesen kiáll a magyar gazdálkodók érdekeiért ebben a háborús helyzetben – jelentette ki.

Szó esett arról, hogy a kormány történelmi lehetőséghez juttatta a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart azzal, hogy a megújuló agrárprogram keretében a vidékfejlesztési támogatások nagyságrendjét megháromszorozta, így csak a 2021-2022-es évben 1500 milliárd forinttal többet tudnak az agrárium, a gazdálkodók és az élelmiszer-termelés fejlesztésére biztosítani.

Ezt a munkát folytatni szeretnék a 2023-ban induló új Közös Agrárpolitikai Stratégiai Terv keretében – jelentette ki, hozzátéve, hogy a megemelt vidékfejlesztési támogatási forrásoknak több mint felét beruházásokra, fejlesztésekre szeretnék fordítani. 

Földi László, Pest megye 12-es számú egyéni választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón kiemelte: bízik abban, hogy az új uniós pénzügyi időszakban a Közös agrárpolitika keretében a ceglédi és a térségi gazdák is megfelelő mértékű támogatást kapnak majd, hiszen ennek a vidéknek az agrárium jelenti leginkább a megélhetést.