Idén is akadálymentes lesz a Szent István-nap

Magyarországon mindekinek joga és lehetősége van, hogy méltó módon tudjon ünnepelni, emlékezni. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos Facebook oldalán közzétett videójából kiderül, hogy a fogyatékossággal élő emberek idén is számíthatnak Magyarország Kormányára, hiszen a Szent István-nap fő rendezvényi idén is akadálymentesítve lesznek.

Magyarországon mindenkinek joga és lehetősége van, hogy méltó módon tudjon ünnepelni, emlékezni: Magyarország Kormánya 2017-ben együttműködési megállapodást írt alá a legnagyobb fogyatékosügyi érdekképviseleti szervezetekkel. Ebben a kormány vállalta, hogy a nemzeti ünnepeken – március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án – a fogyatékossággal élők is méltó módon tudjanak ünnepelni.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadójának Facebook-oldalán közzétett videójából kiderül, hogy a fogyatékossággal élő emberek idén is számíthatnak Magyarország Kormányára, hiszen a Szent István-nap fő rendezvényei fizikailag és infokommunikációsan is akadálymentesítettek lesznek.

A kisfilm több hasznos információt tartalmaz: az ünnepség ideje alatt a helyszínt – a Nyugati tér és a Kossuth tér között – alacsony padlózatú 70-es és 78-as trolibusszal, valamint a 15-ös busszal közelíthető meg. Az állami ünnepségre érkező kerekesszékes személyek és kísérőik számára fenntartott hely a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete között található, valamint ülőhelyek is biztosítva lesznek a mozgáskorlátozottak számára. A helyszín biztonsági emberekkel biztosított. Az állami ünnepségre érkező mozgáskorlátozott emberek számára fenntartott mellékhelyiség – 3 db speciális WC – lesz kihelyezve a Garibaldi és az Akadémia utca sarkára.

A videóban Szekeres Pál, paralimpiai bajnok is arra buzdít mindenkit, hogy idén újra akadálymentesen és közösen ünnepeljük az államalapítás napját.

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy „az augusztus 20-i ünnepség előkészítésén már gőzerővel dolgoznak a szervezők. 20 helyszínen, több programmal, több száz programelemmel készülünk a Szent István napok megünneplésére.”