Támogatjuk a beatkorszak értékeinek megőrzését

A roadok a rock- és beattörténelem nagy koronatanúi. Ők gyűltek össze hétvégén a Könnyűzenei Technikusok Egyesületének évnyitó rendezvényén, ahol a zenészeket Frenreisz Károly, Schuster Lóránt és Závodi János képviselte.

Magyarországon körülbelül kétszáz könnyűzenei technikus, azaz road tevékenykedik. Frenreisz Károly mindig is nagy tisztelettel volt irántuk. A Kossuth-díjas zenész, zeneszerző szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy koncert sikere nemcsak az énekeseken, zenészeken múlik, hanem azokon a roadokon is, akik a tökéletes hangért és világosításért felelnek. Ezért is tartja fontosnak a Könnyűzenei Technikusok Egyesületének munkáját, aminek az elnöke Huszka József Leó, másik motorja pedig az ősroad Cseresznyés Gyula.

Nyitrai Zsolt a rendezvényen Frenreisz Károllyal.

Az én generációm és az utánunk következő generáció legnépszerűbb, sőt legendás roadjai nagyon nehéz helyzetben vannak.

– mondta Frenreisz Károly. – Azokban az időkben rosszul volt kitalálva ezeknek a fantasztikus szakembereknek a bérezése, így most már nyugdíjasként roppant nehéz anyagi helyzetben vannak, sokan éppen ezért még mindig dolgoznak, pedig ez nem csak szellemi, ez kőkemény fizikai munka is. Ők szó szerint nélkülözhetetlenek a zenekarok életében. Ők azok, akik korábban mennek egy koncert helyszínére és később indulnak haza onnan, mint a zenészek. Nekem az egyesületben nincs tisztségem, de örülök, hogy mindig meghívnak az összejövetelükre. Ilyenkor olyan sztorizások mennek, hogy a nevetéstől a könnyünk is kicsordul. Közben meg igyekszünk kitalálni, hogyan lehetne ezeknek a zseni technikusoknak segíteni, és ebben Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója partner.

A Könnyűzenei Technikusok Egyesülete évnyitójának résztvevői.

Nyitrai Zsolt, aki a rock- és beatzene nagy rajongója, szintén részt vett a rendezvényen.

A Könnyűzenei Technikusok Egyesülete szakmai alapon szerveződött társadalmi csoport, amelyik őrzi a magyar rock- és beatzene nagy hagyományait, értékeit. A régi roadok olyan titkok, anekdoták, sztorik és szakmai fogások tudói, amik az egész magyar könnyűzenei élet számára értéket képviselnek. Ezt az értékőrzést, értékmentést és szakmaiságot támogatja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, együttműködünk céljaik elérésében.

– mondta a Ripostnak a miniszterelnök főtanácsadója. – Mint megtudtam, minden zenész egy kicsit road is és minden road egy kicsit zenész is. 

Nyitrai Zsolt a roadok rendezvényén.

Nyitrai Zsolt egy személyes élményét is megosztotta Nemes Lászlóval, a legendás, sajnos már elhunyt roaddal kapcsolatban.

Amikor a Fidesz operatív igazgatója voltam és 2006-ban tüntetéseket szerveztünk, az egyik nap egy órára hirdettük meg a kezdést, de Nemes Laci bácsi már reggel 7-kor hangpróbát tartott a Kossuth téren és az AC/DC-t nyomatta, amire a környékbeliek spontán bulizni kezdtek.

mesélte el.