Méltó belvárossal gazdagodott Füzesabony

Lezárult Füzesabonyban a Zöld város projekt, a beruházásnak köszönhetően megszépült és rendezett belvárossal gazdagodott a járási központ. Zöld, felületeket, közösségi tereket, parkolókat, új buszpályaudvart, piacot, minijátszóteret hoztak létre és megújultak az utak is. A projekttel létrejött egy valódi településközpont.

A városvezetés még 2014-ben tűzte ki célul, hogy megújítják a város ütőerének számító Rákóczi utat, a Baross utat, az Arany János utat, a buszmegállót, az állomásteret és a piacot.

2014-ben elmondtam, akkor 30 éves lemaradásban volt a város a hasonló településekhez képest, nem volt egy jelleget adó belvárosa. Ennek alapján 2015-ben mertünk egy nagyot álmodni, 2016-ban beadtuk a pályázatot és sikerrel szerepeltünk, a kivitelezésig volt egy hosszú folyamat, de megkezdődött a munka aminek alapján megfelelő, városhoz illő belvárost kaptunk

-fogalmazott Nagy Csaba Füzesabony polgármestere.

Nagy Csaba polgármester, Ignácz Balázs főispán és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a miniszterelnök főtanácsadója

2,2 milliárd forintból valósították meg a projektet. A polgármester elmondta, kisebb javítások, munkálatok még lesznek a jobb idő beköszöntével, valamint ekkor kerül majd sor az útburkolati jelek felfestésére és a zöldítés befejezésére.

Annak idején azt ígértük Nagy Csaba polgármesterrel közösen, hogy Füzesabonyban végre el kell indulni a fejlődés útján, a több évtizedes lemaradást bepótolni. Ígértünk egy méltó városközpontot, amire régóta várnak már az itt élő emberek, volt aki ebben nem hitt, hogy úgysem fog megvalósulni, de megvalósult. Megígértük, megcsináltuk! Füzesabonynak méltó városközpontja van

– emelte ki Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a miniszterelnök főtanácsadója.

A beruházás során többek közt több ezer négyzetméternyi zöld felület újult meg, 360 új parkolót alakítottak ki, új burkolatot kaptak az úttestek, közösségi tereket, pihenő felületeket alakítottak ki, újratervezték a buszmegállót, megújult a piac, mini játszóteret hoztak létre és modern utcabútorokat helyeztek ki.

Ignácz Balázs főispán a projektzárón kiemelte, a belváros megújulása nemcsak a füzesabonyiaknak kiemelten fontos, hanem a járásban élőknek is. Mint elmondta:

a projekt megvalósulása során a Kormányhivatal mindvégig kiemelt beruházáskén tekintett a Zöld Városra.

A projektnek köszönhetően Füzesabony attraktív városképpel, funkcióját jól betöltő városközponttal rendelkező kisvárossá vált. A munka nem áll meg, hangzott el a projektzárón, a füzesabonyi önkormányzat már beadta újabb pályázatát az északi városrész központjának megújítására is.

A megvalósult elemek:

  • Az Állomás téren megvalósult a gyalogos közlekedési rendszer fejlesztése, egy központi dísztér létrehozása és a zöldfelületek rendezése.
  • A Baross-téren egy rendezett zöldterületekkel díszített közösségi helyszín jött létre. Ennek kialakítását a buszpályaudvar közlekedési átformálása tette lehetővé. A téren egy többfunkciós épület is épül, amelyben nyilvános WC is helyet kap.
  • A Rákóczi-út a város főutcája. A terület preferált része lett a Városháza és a Filmszínház előtti rész, ahol a megfelelő térszervezés kialakításával központi területe lett a városnak. Egy egységes megjelenésű terület jött létre, amelyet mobil virágládákkal „átrendezhető”. Pihenőfelületek jöttek létre, játék elemekkel, ivókúttal, kerékpártámasszal, egyéb utcabútorokkal. A Rákóczi utca érintett szakaszán a csapadékvíz elvezetés is megoldódott, valamint közlekedési fejlesztések is megvalósultak.
  • A helyi piac megkapta a projekt keretén belül a XXI. századi arculatot; megfelelő árusító helyekkel, zöldfelülettel, parkolókkal.