32 ezer táblagépet oszt ki a kormány

A kiemelt szektorban tevékenykedő civil szervezetek és köznevelési intézmények kapják meg a népszámláláskor használt táblagépeket.

Jó helyre kerülnek azok a táblagépek, amiket a népszámlálás idején használtak, több mint 30 ezer korszerű táblagépet oszt ki a magyar kormány. 25 ezer eszközt kapnak köznevelési intézmények, tízezret pedig civil szervezetek– erről beszélt Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, valamint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója.

„A civil szervezetek kiválasztásakor szempont volt, hogy kiemelt szektorban tevékenykedjenek, most nekik szeretnénk ezzel segítséget nyújtani”

 – mondta el Nyitrai Zsolt. 

Lényeges, hogy olyan szervezetek részesüljenek támogatásban, amelyek például a közbiztonság fenntartásában vesznek részt, mint a polgárőrség, vagy nyugdíjas szervezetek, a cukorbetegek, fogyatékossággal élők mindennapjait segítők, azok, kik az agráriumban tevékenykednek vagy a védőnők.

– sorolta a miniszterelnök főtanácsadója, hozzátéve, hogy a projekt kereteiről törvényben határoznak, a javaslat a tavaszi ülésszakban kerül az országgyűlés elé. 

Nőtt a civil szervezetek támogatottsága

Az érdekképviseletek számíthatnak a kormány támogatására” – jegyezte meg Nyitrai Zsolt. „2010 óta több mint két és félszeresére nőtt a civil szervezetek támogatása, tehát mind költségvetési forrással, mind pedig eszközökkel segíti őket Magyarország kormánya.

„A modern oktatás egyik kulcskérdése a digitalizáció, a kormány által elfogadott, a 2021-2030. közötti időszakra vonatkozó köznevelési stratégia kiemelt célként kezeli ezt a területet” – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár.

Ez a 22 ezer eszköz a következő hetekben köznevelési intézményekbe kerül, részben a közép-magyarországi régióba, de természetesen vidékre is. Az elosztást megterveztük a Klébersberg központtal, az eszközök már rendelkezésre állnak.

Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára a Nemzeti Köznevelési Portál (Okosportál) kapcsán azt emelte ki: fontos, hogy ellenőrzött, biztos tudományos tartalomhoz jussanak a diákok.

„Nagyon sok olyan tartalom van, amit ezekkel az eszközökkel el tudnak érni a diákok. Létrehoztuk az Okosportált, amelyet 137 millióan nyitottak meg az elmúlt két évben. A felhasználók 56 ezer feladatot és 5000 feladatsort találnak ott. Már 2600 digitális tanulócsoport működik, ők nem az osztályteremben vannak együtt, hanem a digitális térben és így tudják az ismereteiket elsajátítani. Ma már az oktatásban a mesterséges intelligencia nyelvet is tanít, amit a tanulók ki is használak a portálon”

– sorolta a többi között Rétvári Bence.