Egyeztetés az autista személyek számára ellátás nyújtó nappali intézmények létrehozásáról

2023. március 22-én kedden a Miniszterelnöki Kabinetirodában találkozott az AOSZ elnöke, Kővári Edit, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Csizi Péter, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős helyettes államtitkára és Engert Jakabné, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A találkozó Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos közbenjárásával valósult meg, aki az ügy fontosságára tekintettel egy egyeztetést kezdeményezett a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével.

A találkozón az autista személyek számára ellátást nyújtó nappali intézmények létrehozásának lehetőségeiről egyeztettek.

Az Autisták Országos Szövetségének stratégiai célja, amelyet Magyarország Kormánya támogat, hogy országosan elérhetővé bővüljön az autista személyeket segítő nappali szolgáltatások köre. A Szövetség 2022-ben országos akció keretében 83 városvezetőt keresett meg a kezdeményezéssel, közel 40 városban egyeztettek az AOSZ munkatársai a fejlesztési lehetőségekről. 16 városból 44 fő vesz részt a békéscsabai AUT-PONT Alapítvány és a kecskeméti Csodabogár Nappali Intézményében intézménylátogatáson április végéig.

Az AOSZ a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatását kérte.

A Szövetség célja, hogy összehangolt program keretében kapjanak szakmai és kormányzati segítséget azok a városok, melyek érdeklődést mutatnak olyan nappali ellátást nyújtó intézmények fejlesztésére, amely az autista személyek számára akadálymentesek, képességeiket fenntartják és harmonikus együttlétet nyújtanak a szolgáltatást igénylők és őket segítő munkatársak számára egyaránt.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az AOSZ-t arra kérte, hogy a két Szövetség közösen mérje fel az érdeklődő városok körét és azok lehetőségeit. Kecskemét Megyei Jogú Város a tapasztalataival szeretne hozzájárulni az együttműködéshez. Újabb találkozót kezdeményezett Csizi Péter helyettes államtitkár a szakmai és fenntarthatósági szempontok pontos egyeztetése érdekében.

Az Autisták Országos Szövetsége ezúton is köszöni a résztvevőknek az egyeztetés lehetőségét, az intézményeknek az intézménylátogatások megszervezését, valamint a tapasztalataik megosztását.

Bízunk az eredményes és hatékony folytatásban.