9. International Balaton Carp Cup

255 csapat nevezett a világ minden tájáról az International Balaton Carp Cupra (IBCC), a világ legnagyobb pontyfogó versenyére, amit immár kilencedik alkalommal rendeztek meg.

Minden eddiginél eredményesebb fogásszám született az április 21 és 28-a között megrendezett horgászversenyen, ugyanis közel 76 tonna ponty akadt a szerencsés nevezők horgára. Ez azt jelenti, hogy több mint 7800 halat fogtak a versenyzők. 

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója az eredményhirdetésen elmondta, hogy a kifogott halmennyiség és azok súlya azt mutatja, hogy Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton bővelkedik egészséges halállományban. Ez többek között annak a felelősségteljes halgazdálkodásnak köszönhető, amelyet Magyarország Kormánya a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (MOHOSZ) közösen alakított ki, együttműködve a több mint 800 ezres horgásztársadalommal. Köszönetet mondott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, a verseny házigazdájának is, valamint a horgászoknak, hogy sportszerű módszerekkel és eszközökkel hozzájárultak a természetes értékek megóvásához.

A miniszterelnöki biztos elárulta, hogy a tavaly kifogott rekord méretű halat, amely 32,37 kg volt, baracklekváros csalival sikerült kifogni. Bár az idei versenyen súlyrekord nem dőlt meg, így is sikerült a versenyzőknek egy 30 kg feletti és több mint 100 darab 20 kg feletti példányt mérlegelni.

A több mint 30 kilós győztes ponty

Érdekességként azt is megtudtuk, hogy a GPS rendszer adatrögzítése alapján az összes versenyzőt figyelembe véve 218 nap, 10 óra és 27 percnek megfelelő időmennyiséget töltöttek a csónakokban és ezalatt az idő alatt több mint 22.000 km-t tettek meg. Ez olyan hosszú út, hogy az egyenlítő mentén a fél világot megkerülhették volna.

Tekintettel arra, hogy a versenyre szép számban érkeztek külföldről, a főtanácsadó azt kérte a résztvevőktől, hogy vigyék jó hírét Magyarországnak, a Balatonnak, természeti kincseinknek, osszák meg élményeiket ismerőseikkel, barátaikkal, családtagjaikkal és térjenek vissza ismételten horgászként vagy turistaként.

Az összesített versenyt a Nikl&Carp’R’Us 3 cseh csapat nyerte az 1337 kilogrammnyi kifogott hallal. A szervezők bíznak abban, hogy a jövőre jubiláló versenyen még több és nagyobb hal fog horogra akadni.