Orbán Viktor üzent az érettségizőknek és diplomásoknak

A miniszterelnök mind az érettségiző diákoknak, mind pedig a diplomájukat megszerző hallgatóknak gratulált és sok sikert kívánt abban a levélben, amit hétfőtől kapnak meg az érintettek a következő napokban, hetekben.

2020-ban megköszönte a kormányfő a diákoknak, hogy helyt tudtak állni az érettségin és az államvizsgákon a megváltozott és egyben speciális körülmények között. Mostanra hagyománnyá vált ez a levélküldés, mivel Orbán Viktor ezzel a figyelem gesztusát adja meg a tanulóknak és a nagybetűs életbe kilépőknek – minderről Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó beszélt annak kapcsán, hogy a kormányfő idén is levelet küldött az érettségizőknek és a diplomát szerzőknek. 

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnök idén is levélben keresi meg az érettségizőket és a diplomázókat, ez egyébként 2020-ban kezdődött a COVID időszakában – ismertette Nyitrai Zsolt a kormányfő legújabb akcióját. A miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy

2020-ban megköszönte a kormányfő a diákoknak, hogy helyt tudtak állni az érettségin és az államvizsgákon a megváltozott és egyben speciális körülmények között.

Mostanra hagyománnyá vált ez a levélküldés, mivel Orbán Viktor ezzel a figyelem gesztusát adja meg a tanulóknak és a nagybetűs életbe kilépőknek – tette hozzá. Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy több mint 70 ezren érettségiztek idén, míg nagyjából 50-55 ezren tettek sikeres államvizsgát, és ezzel szereztek diplomát. A pársoros levelet az érettségizők a bizonyítványuk mellé, míg a diplomázók az okiratuk mellé kapják majd meg.

Magyarország Kormánya több programmal támogatja a tanulókat. Ezek közül érdemes kiemelni a különféle ösztöndíjprogramokat a felsőoktatásban a kiemelkedő tehetségeknek. Az ingyenes nyelvvizsga lehetőségét a középiskolásoknak, a KRESZ-vizsga részleges támogatását bizonyos életkor alatt. A diákhitel összege is nőtt a mögöttünk hagyott években, és kamatstop védi a fiatalokat az elszálló törlesztési összegektől – mondta Nyitrai Zsolt. Továbbá a kormány kiemelt célja, hogy vonzó jövőképet teremtsen a fiataloknak, segítse a tanulmányok befejezése után a munkaerőpiacra való kilépést, az önálló egzisztencia megteremtését, a saját otthonhoz jutást, és végül minden támogatást megadjon a családalapításhoz is, hiszen a fiatal generációk a jövő ígéretét jelentik.

A miniszterelnök főtanácsadója beszámolt arról is, hogy június 15-én indult a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra: ezen célokat is szem előtt tartva, 10 éve töretlen sikerrel hirdeti meg a kormány a Nyári diákmunka programot, amelyre idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését. A kormány a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta, mintegy 27 milliárd forinttal 

 – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt elmondta, a kormány döntésének köszönhetően a 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, amely elérheti a 142-181 ezer forintot. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken.

A miniszterelnöki főtanácsadó kitért arra is, hogy

a kormány megőrzi a családtámogatás közös eredményeit, a családi adókedvezményeket, jövőre is biztosítja a 30 év alatti anyukák, a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák és a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, továbbra is támogatja a családok otthonteremtését, biztosítja az iskolás gyerekek ingyenes tankönyvellátását, a gyest, a gyedet, a gyed extrát és a többi gyermeknevelést segítő támogatást.

 A jövő évi védelmi költségvetés arra törekszik, hogy ebben a nehéz helyzetben is megőrizze a nyugdíj értékét, a családok és a munkahelyek biztonságát – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak oktatással kapcsolatos tüntetései fontosak voltak, mert Magyarországon demokrácia van, és mindenki elmondhatja a véleményét akár ilyen formában is. A Belügyminisztérium egyébként folyamatosan egyeztetett az érdekképviseletekkel, szószólókkal, tanárokkal.

Ki merem mondani, hogy kevés jogszabály tervezése során történik ilyen széles körű társadalmi egyeztetés, mint most a pedagógus életpályamodell törvény esetében. Számtalan javaslat, ami elhangzott a tanárok részéről, az beépült a jogszabálytervezetbe.

Sajnos a tüntetéseken baloldali politikusok tűnnek fel a háttérben, és nagyon sokszor megjelenik az erőszak is ezeken a tüntetéseken. Mindeközben a baloldal emberei Brüsszelben mindent megtesznek a megállapodás ellen, hogy a tanárok jelentős béremelését végre tudja hajtani a kormány – mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.